Borbely nu exclude posibilitatea contractării unui nou împrumut extern în acest an

Ministrul Mediului Laszlo Borbely a declarat joi, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că nu exclude posibilitatea contractării de către România a unui nou împrumut extern până la sfârşitul anului.

14 afișări
Imaginea articolului Borbely nu exclude posibilitatea contractării unui nou împrumut extern în acest an

Borbely nu exclude posibilitatea contractării unui nou împrumut extern în acest an (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Întrebat ce şanse sunt ca România să fie nevoită să apeleze la un nou credit, de la FMI sau de pe piaţa internaţională, până la sfârşitul anului, Borbely a spus că această problemă va trebui analizată, dar după ce se vor cunoaşte veniturile la bugetul statului pe primul semestru.

"Va trebui să analizăm această problemă, săptămâna viitoare începem discuţiile despre rectificarea bugetară, care va fi în luna iulie. Vom trage linia, să vedem câţi bani au intrat în buget la sfârşitul semestrului întâi şi după aceea, în funcţie de venituri, în funcţie de calculele care se vor face, vom decide dacă este nevoie de un nou împrumut sau nu", a spus Borbely.

Acesta a adăugat că, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, în România se va discuta şi strategia fiscală a ţării, peste două săptămâni cel târziu.

"În sfârşit vor fi cifrele aşezate într-o strategie, până în 2013. E pentru prima oară, a trebuit să treacă 20 de ani până să avem această strategie fiscală", a spus Borbely.

Acesta a precizat că nu exclude ideea legată de necesitatea contractării unui nou credit internaţional de către România, în acest an.

"Nu exclud nimic, evident, în funcţie de evoluţia economică vom vedea", a spus Borbely.

România are în derulare un program de împrumuturi externe în valoare de 20 miliarde euro de la FMI, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi BERD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici