Braşov: Industria IT, în cădere din cauza lipsei resursei umane şi a infrastructurii. Apple şi Amazon au vrut să îşi deschidă birouri în oraş

Companiile Apple şi Amazon au vrut să îşi deschidă birouri în Braşov, dar nu au găsit infrastructură şi resursă de muncă specializată, oraşul începând să piardă teren în domeniul IT, după ce a ajuns la o cifră de afaceri de peste 630 de milioane lei în acest sector, transmite corespondentul MEDIAFAX.

4080 afișări
Imaginea articolului Braşov: Industria IT, în cădere din cauza lipsei resursei umane şi a infrastructurii. Apple şi Amazon au vrut să îşi deschidă birouri în oraş

Braşov: Industria IT, în cădere din cauza lipsei resursei umane şi a infrastructurii. Apple şi Amazon au vrut să îşi deschidă birouri în oraş

În ultimii patru ani, industria IT din Braşov a crescut cu 130 de firme, ajungând la 550 de companii cu o cifră totală de afaceri de 630 de milioane lei, un profit de 75 de milioane lei şi aproximativ 5.000 de angajaţi, conform datelor deţinute de Clusterul pentru Inovare şi Tehnologie ALT Braşov.

Preşedintele Clusterului ALT, Ionuţ Ţaţa, a declarat corespondentului MEDIAFAX că dacă Bucureştiul polarizează peste 50% din industrie din punct de vedere al numărului de angajaţi şi al numărului de firme, Clujul aproximativ 10% după aceleaşi criterii, iar Timişoara aproximativ 5%, Braşovul şi Iaşiul şi-au împărţit în mod constant poziţia a patra în ultimii ani, după cum a declarat.

„Dinamica de creştere a industriei pare a fi în aceste oraşe mai mare decât în Braşov, preponderent datorită creşterii mai rapide a capitalului uman specializat disponibil în Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Iaşi. Astfel, fără intervenţii pentru a debloca această frână, ponderea Braşovului în industria naţională de IT poate scădea sub 3%, industria locală ajungând pe poziţia a cincea, sau dacă Craiova va continua şi ea să crească, va cădea chiar pe şase”, a explicat Ţaţa.

Se pare că în calea continuării dezvoltării acestei industrii stă de fapt lipsa resursei umane bine pregătite. Florin Rebic, directorul general al companiei care administrează Coresi Business Park, cel mai modern şi căutat ansamblu de birouri din Braşov de către angajatorii din domeniul IT, a declarat pentriu corespondentul MEDIAFAX că în ultimii ani nu a reuşit să atragă clienţi mari din afara Braşovului, ci doar relocări, de genul iQuest sau Tata Technologies.

„Sunt clienţi care vin din afară, dar renunţă atunci când văd că nu ar avea de unde să angajeze 2 – 3.000 de oameni”, explică Rebic.

De exemplu, Amazon a luat în discuţii şi Braşovul pentru a înfiinţa un centru de servicii de 1.500 – 2.000 de oameni, dar cum nu a găsit personal s-a dus la Iaşi şi a închiriat deodată un spaţiu de 12.000 de metri pătraţi.

„Sunt două lucruri care trag în jos Braşovul în acest moment. Unul este infrastructura, pentru că sunt firme care trebuie să bifeze că au un aeroport, iar dacă nu avem aeroport nu vin. Infrastructura – fie că e vorba de aeroport, fie că e vorba de autostradă - a avut un mare rol în faptul că anumiţi investitori nu au venit în Braşov – a fost cazul Apple, dar şi alţi clienţi importanţi. O a doua ar fi scăderea calităţii Universităţii Transilvania. Feed-back-ul pe care îl avem de la toţi angajatorii este că universitatea este în cădere – a devenit una regională, nu mai este naţională. Toţi spun acelaşi lucru, Braşovul nu mai este ce era. Înainte Braşovul atrăgea oameni din toată ţara. Acum mai atrage doar din judeţele limitrofe, în timp ce elevii foarte buni nu prea rămân în Braşov – majoritatea merg dincolo, în Bucureşti sau în Cluj-Napoca. Acesta e feed-back-ul nostru de la angajatori sau e la firmele de resurse umane”, a completat Rebic.

Criza de personal va determina angajatorii din industria IT să crească şi valoarea salariilor, în conformitate cu un studiu realizat de de furnizorul de servicii de consultanţă în resurse umane AIMS International România. În acest moment, salariul mediu lunar la firmele de software development din vestul ţării este de 6.689 de lei brut, dublu faţă de salariul mediu pe economie.

„Deşi creşterile salariale s-au plafonat la nivelul anilor trecuţi, companiile participante la studiu estimează că vor creşte anul acesta valoarea salariilor cu o cifră medie de 8,43%“, a precizat Şerban Mrejeriu, consultant în cadrul AIMS International România.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici