România împrumută un miliard de euro de la Banca Europeană de Investiţii pentru proiectele de transport din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare

România a semnat, marţi 18 iulie 2017, la Luxemburg Contractul cadru de finanţare cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) în valoare de un miliard de euro. Banii vor fi utilizaţi pentru a acoperi cofinanţarea statului pentru proiectele de transport din cadrul POIM.

1252 afișări
Imaginea articolului România împrumută un miliard de euro de la Banca Europeană de Investiţii pentru proiectele de transport din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare

România împrumută un miliard de euro de la BEI pentru proiectele de transport din cadrul POIM

Din partea României contractul cadru a fost semnat de Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor Publice, iar din partea BEI de Andrew McDowell, Vicepreşedinte.

Împrumutul contractat de la BEI va acoperi contribuţia bugetului de stat, care cofinanţează proiecte prioritare de transport, din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Investiţiile vor beneficia de fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene şi se vor concentra pe promovarea unui transport sustenabil şi pe eliminarea blocajelor din reţeaua infrastructurii de transport. Se va pune accentul pe sistemele de transport multimodal şi pe reducerea impactului transportului asupra mediului. România are calitatea de împrumutat şi este reprezentată de Ministerul Finanţelor Publice, iar promotorul este Ministerul Transporturilor. Beneficiarii proiectelor sunt autorităţile şi societăţile române relevante care implementează proiectele incluse în axele 1 şi 2 din POIM, se arată într+un comunicat al Ministerului Finanţelor.

Împrumutul este acordat pe o perioadă de până la 25 de ani, din care o perioadă de graţie de până la şapte ani, fiecare tragere fiind considerată un împrumut de sine stătător, cu propria sa maturitate şi perioadă de graţie. Dobânda poate fi fixă sau variabilă, stabilită de comun acord cu BEI şi nu se va percepe decât în cazul în care se efectuează trageri din împrumut. Rambursarea fiecărei trageri poate fi efectuată în una sau mai multe tranşe.

"Acest contract cadru de finanţare este un exemplu al bunei colaborări dintre România şi BEI şi se circumscrie efortului Guvernului României de creare sau menţinere a locurilor de muncă, de reducere a diferenţelor sociale şi economice dintre diferitele zone ale ţării, de asigurare a bunăstării populaţiei într-un mediu înconjurător protejat, toate acestea conducând la o creştere sustenabilă a economiei româneşti. Acesta contribuie la încurajarea investiţiilor, la punerea în practică a Master Planului de Transport agreat cu Comisia Europeană şi ajută la creşterea absorbţiei granturilor acordate de Uniunea Europeană în exerciţiul financiar 2014-2020", se mai arată în comunicat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici