BREAKING | Un NOU focar de pestă porcină. Măsurile luate de autorităţi

Un nou focar de pestă porcină africană, al unsprezecelea, a fost confirmat, joi, în satul Rogojeni, din judeţul Galaţi, iar autorităţile au decis ca toate suinele din sat, aproximativ 90, să fie eutanasiate preventiv, transmite corespondentul MEDIAFAX.

2951 afișări
Imaginea articolului BREAKING | Un NOU focar de pestă porcină. Măsurile luate de autorităţi

BREAKING Un NOU focar de pestă porcină în judeţul Galaţi. Măsurile luate de autorităţi

Un porc dintr-o gospodărie ţărănească din Rogojeni a murit mort din cauza pestei, iar autorităţile au decis să eutanasieze în mod preventiv toate suinele din localitate, după ce Laboratorul Veterinar de Pestă Porcină de la Iaşi, a confirmat prezenţa virusului.

„Astăzi (joi – n.r.) echipele vor fi la Rogojeni pentru a acţiona în conformitate cu planul stabilit în cadrul şedinţei Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă”, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol.

Focarul care a fost confimat joi este cel de al 11-lea din judeţul Galaţi, două dintre acestea fiind înregistrate în comuna Suceveni, din care face parte şi satul Rogojeni.

Echipele de inspectori sanitari şi de veterinari vor eutansia toţi porcii rămaşi în gospodăriile tărăneşti, deoarece în ultimele săptămâni numeroşi proprietari şi-au sacrificat animalele de frica pestei porcine.

De asemenea, în gospodăria în care a fost descoperit porcul mort mai sunt 29 de porci, dintre care 18 sunt purcei de câteva zile.

„În baza naţională de date, la nivelul localităţii Rogojeni, comuna Suceveni, sunt 85 de porci, vom vedea ce vom găsi. În exploataţia de la Rogojeni a fost un porc bolnav, am recoltat sânge, l-am trimis la laboratorul de la Iaşi, Câteva ore mai târziu cetăţeanul a anunţat veterinarul că porcul a murit, am recoltat noi probe şi aseară (miercuri – n.r.) am primit buletinul de analize. Am recoltat proble de sânge de la porcii din gospodărie, de la 11 porci adulţi şi de la 18 purcei fătaţi acum câteva zile”, a declarat directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi, Carmen Stroia.

Focarul de la Rogojeni este cel de al 11-lea din Galaţi, după cele descoperite în localităţi din nordul şi vestul judeţului, dar şi în municipiul reşedinţă de judeţ. De asemenea, zilele trecute un porc mistreţ mort din cauza pestei porcine africane a fost descoperit în extravilanul oraşului Galaţi, în apropierea unui complex de agrement.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici