BREXIT: Nota de plată. Ce pagube a creat până în prezent

Votul britanic de plecare din Uniunea Europeană a generat deja o serie de costuri, indiferent de calea pe care Brexit va merge de aici: unele daune sunt tangibile, cum ar fi locuri de muncă, investiţii şi capital, iar altele mai puţin tangibile, cum este influenţa pe plan internaţional.

3472 afișări
Imaginea articolului BREXIT: Nota de plată. Ce pagube a creat până în prezent

BREXIT: Nota de plată. Ce pagube a creat până în prezent

Prim ministrul Theresa May ar dori să renegocieze cele mai controversate părţi ale acordului de separare de Uniunea Europeană, după ce a acesta fost respins de Parlament. Oficialii de la Bruxelles au avertizat deja că nu vor lua în considerare solicitarea. Între timp, ameninţarea haosului economic planează peste Marea Britanie.

City-ul londonez, cartierul financiar, a înregistrat o pierdere constantă de bani şi de locuri de muncă, pe măsură ce marile companii financiare s-au mutat în Europa, pentru a-şi proteja afacerile.

Cinci dintre cele mai mari bănci au transferat 750 de miliarde de euro (857 miliarde de dolari) de active către Frankfurt. Capitalul a trebuit mutat pentru a obţine aprobarea UE în privinţa furnizării de servicii în blocul comunitar.

Deşi din Londra au plecat mai puţini bancheri decât indicau primele estimări, mişcări au loc. Cele mai mari bănci din lume au anunţat planuri de a transfera câteva mii de angajaţi în Paris, Dublin şi Madrid.

Lira a scăzut cu mai mult de 10% faţă de euro de la votul de plecare din UE, din iunie 2016. Exportatorii ar fi putut beneficia de acest fapt, însă costurile tot mai mari ale bunurilor şi serviciilor importate au dus la creşterea inflaţiei. Efectul este o scădere a puterii de cumpărare pentru consumatori, ceea ce face viaţa şi mai dificilă pentru comercianţii cu amănuntul din ţară.

Companiile au amânat, de asemenea, decizii de investiţii, din cauza incertitudinilor legate de forma pe care o va lua Brexit. Banca Angliei a prognozat o creştere zero a investiţiilor pentru anul 2018. Oficialii au avertizat, de asemenea, că este posibil ca terenul pierdut să nu mai poată fi recâştigat. Un studiu UBS din septembrie 2017 a sugerat că referendumul a costat deja Marea Britanie mai mult de 2% de creştere economică. Daunele ar putea fi de lungă durată, iar economia nu îşi va reveni la ritmul de creştere de dinainte de referendum până după 2020, potrivit previziunilor compilate de Bloomberg.

Mutarea Agenţiei Europene a Medicamentului la Amsterdam, după ce 22 de ani a stat la Londra, a afectat industria farmaceutică din Marea Britanie. Companiile de medicamente au cheltuit pentru a-şi extinde facilităţile de testare în UE şi pentru a-şi proteja capacitatea de a comercializa pe tot cuprinsul blocului. Sumele respective, argumentează industria, ar fi putut fi cheltute pentru dezvoltarea de noi tratamente. Agenţia, care supraveghează medicamentele pentru aproximativ 500 de milioane de persoane, a încetat de asemenea să colaboreze cu autoritatea farmaceutică din Regatul Unit, pentru că nu ştia cum va evolua relaţia după Brexit.

Imigraţia netă din UE în Marea Britanie a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani, potrivit Oficiului Naţional pentru Statistică, situaţie care a afectat industria ospitalităţii, agricultura, construcţiile şi Serviciul Naţional de Sănătate. Toate acestea se confruntă cu o lipsă a forţei de muncă şi se bazează, în mod tradiţional, pe lucrătorii din UE.

În privinţa universităţilor, există temeri că Brexit are un impact asupra înscrierii de studenţi din străinătate, dar şi asupra schimburilor interculturale şi a programelor de studiu. Universitatea Heriot-Watt din Edinburgh a pus pe seama Brexit reducerea locurilor de muncă din 2017, în timp ce Universitatea din Manchester a menţionat, de asemenea, necesitatea de a reduce costurile pe fondul retragerii Regatului Unit din UE.

Au avut loc schimbări şi pe piaţa media, pentru că o sumedenie de astfel de companii internaţionale şi-au mutat deja licenţele de emisie din Marea Britanie, fără a mai aştepta rezolvarea impasului Brexit. Discovery Inc. şi NBC Universal se numără printre acestea. Discovery transferă personal şi licenţe în Amsterdam, iar NBC Universal se îndreaptă spre Germania. Chiar şi venerabilul BBC află în discuţii cu autorităţile de reglementare din Irlanda şi Olanda pentru transferul unor licenţe în UE ale canalelor sale comerciale.

Incertitudinea Brexit a lovit şi piaţa imobiliară din Marea Britanie. Un indice al preţurilor întocmit de Royal Institution of Chartered Surveyors a scăzut la cel mai slab nivel din ultimii şase ani, la sfârşitul anului 2018. Cea mai amre reducere a tranzacţiilor imobiliare s-a înregistrat în Londra, unde numărul vânzărilor a fost, la finele anului trecut, la minimul istoric de când se adună datele, din 1994.

În cele din urmă, statutul britanic de sediu european preferat a suferit o lovitură. Grupurile japoneze Sony Corp şi Panasonic Corp, asigurătorul Chubb Ltd. şi compania de transfer de bani TransferWise se numără printre companiile care şi-au mutat sediul în UE sau au înfiinţat noi filiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici