Brokerii imobiliari estimează scăderi de preţuri la locuinţe şi creşteri la chirii, în urma dării în plată

Peste 40% dintre brokerii imobiliari consideră că preţurile locuinţelor vor scădea cu mai mult de 20% în cazul intrării în vigoare a legii dării în plată, în timp ce trei sferturi se aşteaptă la creşteri cu 10-20% ale chiriilor, potrivit unui sondaj realizat de portalul Imobiliare.ro.

4607 afișări
Imaginea articolului Brokerii imobiliari estimează scăderi de preţuri la locuinţe şi creşteri la chirii, în urma dării în plată

Brokerii imobiliari estimează scăderi de preţuri la locuinţe şi creşteri la chirii, în urma dării în plată (Imagine: Silviu Matei / Mediafax Foto)

"Peste 80% dintre cei intervievaţi consideră Legea Dării în Plată (în forma actuală, n.r.) un risc major pentru piaţa imobiliară din România. Astfel, 45% dintre respondenţi sunt de părere că vom asista la o prăbuşire a pieţei imobiliare, similară celei din perioada de criză economică, în vreme ce 37% se aşteaptă la o încetinire temporară a acesteia", arată sondajul, realizat în rândul a 400 de agenţii imobiliare în cadrul evenimentului Clubul Profesioniştilor în Imobiliare - Ediţia Naţională.

De asemenea, două treimi (64%) dintre participanţii la sondaj apreciază că o posibilă creştere a avansului solicitat de instituţiile bancare la acordarea de credite ipotecare va influenţa negativ şi în mare măsură piaţa imobiliară din România, ca urmare a scăderii numărului de clienţi eligibili sau a creşterii gradului de prudenţă a băncilor. Numai 4% consideră că o asemenea măsură nu va avea efecte asupra pieţei imobiliare.

Dintre agenţii imobiliari chestionaţi, 41% sunt de părere că preţurile imobilelor de locuit vor fi afectate în mod semnificativ, anticipând scăderi de preţ de peste 20%, în vreme ce o proporţie egală estimează că scăderile vor fi în jur de 10% sau mai mult. În acelaşi timp, 12% dintre cei intervievaţi consideră că scăderea preţurilor imobiliare va fi de cel mult de 5%.

Atunci când vine vorba despre evoluţia nivelului chiriilor, în cazul aprobării Legii Dării în Plată, aproape 30% dintre respondenţi cred că acesta va fi afectat semnificativ, cu majorări de 20% sau mai mult, iar 45% se aşteaptă la creşteri de 10% sau mai mult.

Majoritatea celor intervievaţi consideră că efectele economice pe care le va produce aprobarea Legii Dării în Plată asupra pieţei imobiliare vor fi semnificativ negative, potrivit comunicatului Imobiliare.ro.

Mai mult de jumătate (55%) dintre agenţii care au participat la sondaj cred că sectoarele serviciilor de construcţii vor fi afectate profund de efectele acestei legi, inclusiv din prisma pierderii locurilor de muncă. Numai 8% dintre respondenţi consideră că cererea şi oferta se vor echilibra imediat, iar piaţa va continua să funcţioneze ca în prezent.

Potrivit participanţilor la sondaj, în topul efectelor negative pe care pe care propunerea de lege Darea în Plată le va avea asupra sectorului imobiliar se numără prăbuşirea piaţei vânzărilor de imobile şi creşterea semnificativă a preţului chiriilor, precum şi dispariţia programului Prima Casă din oferta de credite a băncilor.

Legea Dării în Plată este analizată în contextul în care piaţa imobiliară dă semne de revenire după o perioadă de blocaj în care preţurile au scăzut cu peste 50%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată pentru apartamentele disponibile spre vânzare la nivel naţional (noi şi vechi) s-a majorat cu 6,7% în ultimele 12 luni. În acelaşi timp, în Timişoara şi Cluj-Napoca, creşterile consemnate sunt de 12,9%, respective 13,5%.

Legea, care permite cedarea garanţiei imobiliare în schimbul radierii ipotecii, va fi dezbătută în Senat, iar votul final va fi dat ulterior în plenul Camerei Deputaţilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici