Bucureştiul, cea mai scumpă capitală europeană după costul locuinţelor

Bucureştiul, Sofia şi Varşovia sunt, în această ordine, cele mai scumpe capitale din Europa în funcţie de veniturile medii anuale ale populaţiei raportate la costul locuinţelor, potrivit unui studiu realizat de compania poloneză de analiză a pieţei Home Broker.

53 afișări
Imaginea articolului Bucureştiul, cea mai scumpă capitală europeană după costul locuinţelor

Bucureştiul, cea mai scumpă capitală europeană după costul locuinţelor (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Astfel, salariile medii anuale din România, Bulgaria şi Polonia ajung pentru cumpărarea a 1-2 metri pătraţi într-o locuinţă situată într-o zonă centrală.

În România, cu un salariu mediu anual aferent anului 2008 se puteau cumpăra numai 1,4 metri pătraţi dintr-o locuinţă de 120 de metri pătraţi aflată în centrul Bucureştiului, care costa 3.484 euro pe metru pătrat, se arată în studiu.

Bulgarii puteau cumpăra 1,7 metri pătraţi, la un preţ de 1.759 euro/mp.

La polul opus, potrivit Home Broker, se află oraşele Bruxelles, Berlin şi Viena, unde salariul mediu anual este suficient pentru achiziţia a peste 10 metri pătraţi.

Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucureşti a ajuns în iulie la 1.427 euro/mp de suprafaţă utilă, iar pentru cele vechi la 1.179 euro/mp.

Preţurile în euro solicitate de proprietarii locuinţelor din Bucureşti s-au redus de la începutul crizei pe piaţa imobiliară, martie 2008, cu aproape 50%, iar raportat la valoarea în lei scăderea a ajuns la 40%, conform imobiliare.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici