Buffet compară Wall Street cu o biserică rătăcită de la calea binelui din cauza jocurilor de noroc

Miliardarul american Warren Buffett a comparat Wall Street cu o biserică ale cărei acţiuni sunt benefice societăţii, dar care rătăceşte calea binelui pentru că operează în paralel jocuri de noroc, transmite Bloomberg.

68 afișări
Imaginea articolului Buffet compară Wall Street cu o biserică rătăcită de la calea binelui din cauza jocurilor de noroc

Buffet compară Wall Street cu o biserică rătăcită de la calea binelui din cauza jocurilor de noroc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Wall Street face multe lucruri bune, dar are şi un cazinou. Este ca o biserică ce organizează o tombolă în weekend", a spus Buffet la o conferinţă organizată de revista Firtune la Washington.

Buffet, care conduce conglomeratul Berkshire Hathaway, se bazează pe băncile de investiţii pentru a finanţa achiziţii, ca cea în valoare de 27 de miliarde de dolari a căii ferate Burlington Northern Santa Fe, sau pentru a oferi instrumente derivate care îi permit să speculeze pe bursă. Berkshire a investit cinci miliarde de dolari în grupul financiar Goldman Sachs în toiul crizei financiare.

Miliardarul, supranumit şi "Oracolul din Omaha", pentru investiţiile foarte bune, a criticat repetat Wall Street pentru pariurile excesive pe piaţa imobiliară.

"Oamenii au o predispoziţie pentru jocuri de noroc, iar acest lucru este făcut din ce în ce mai facil. Printre problemele pe care le avem sunt şi stimulentele dezechilibrate pe care le primesc managerii marilor instituţii finaciare", a spus Buffet.

Comentariile lui Buffet reamintesc remarcile făcute anul trecut referitoare la condiţionarea pachetelor salariale ale bancherilor, pentru limitarea riscurilor.

"Nu privesc Wall Street ca fiind o entitate «rea». Cred că se dedă la excese uriaşe câteodată. Nu vreau să scap de Wall Street. Avem nevoie de această piaţă pentru alocarea capitalului şi distribuirea acţiunilor", a declarat, anul trecut, Buffet.

Buffet a construit un portofoliu de 55 de miliarde de dolari prin achiziţia şi păstrarea acţiunilor unor companii care, consideră miliardarul, beneficiază de avantaje pe termen lung în faţa competiţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici