Bugetele de miliarde de euro ale ministerelor trec ca prin gară. Cu peste 8.000 de amendamente

Comisiile de specialitate ale Parlamentului dau avize pe bandă rulantă bugetelor de miliarde de euro ale ministerelor, fără niciun fel de întrebări. De ce Agricultura are 3,5 mld. euro, dar mâncarea este mai scumpă în România ca în Occident? Ce face Ministerul Transporturilor cu 3,5 miliarde de euro pe an, sumă care ar ajunge pentru 700 de km de autostradă?

193 afișări
Imaginea articolului Bugetele de miliarde de euro ale ministerelor trec ca prin gară. Cu peste 8.000 de amendamente

Bugetele de miliarde de euro ale ministerelor trec ca prin gară. Cu peste 8.000 de amendamente (Imagine: Bogdan Maran/Medafax Foto)

"Bună ziua! Trimite-ţi-ne, vă rugăm, amendamentele depuse la Comisia de administraţie."

"Ce îmi cereţi nu se poate!" "Ce răspuns este ăsta?" "Păi cum ce răspuns? Nu le pot trimte pe e-mail, sunt prea mari. Sunt zeci de giga, nu le pot transmite". "Dar dacă trimit pe cineva, mi le puteţi printa?" "Cum să le printez dom'le? Sunt 3.000 de amendamente! Două topuri de hârtie... Doamne Dumnezeule, de când sunt aici nu mi-a cerut niciodată nimeni asta. Vorbiţi la Comisia de buget. Eu acum le transmit acolo."

Această conversaţie am purtat-o ieri cu o angajată a Comisiei de administraţie a Camerei, unde au ajuns peste 3.000 de amendamente la legea bugetului. Toate amendamentele de la celelalte comisii sunt strânse apoi la Comisia de buget, care alcătuieşte raportul. Acelaşi răspuns şi aici: nu pot fi transmise prin e-mail pentru că documentele sunt prea mari. Nu pot fi printate pentru că ar necesita topuri întregi de hârtie. Deputaţii depun, anual, amendamente care depăşesc uneori dimensiunea bugetului. Se poate? Se poate!

Neseriozitatea cu care clasa po­litică, Guvernul şi Parla­mentul tratează teme ma­jore pre­cum legea bugetului de stat pentru 2012, cea mai im­portantă lege a anului viitor în condiţiile unui an extrem de complicat pentru România, s-a văzut ieri din "rapiditatea" cu care au fost expe­diate bugetele ministerelor în comisiile de spe­cialitate. Niciun fel de întrebări stân­jenitoare de la cei plătiţi să reprezinte interesele populaţiei în Parlament, semn şi al de­zinteresului, dar şi al lipsei de documentare. Ministere precum Agricultura, Transporturile sau Dezvoltarea cheltuie câte 2-3 miliarde de euro pe an, dar în România mâncarea este mai scumpă ca în Occident, se construiesc câte 10-20 km de autostradă pe an, trenurile fac 14 ore până la Baia Mare, tinerii emigrează pentru că nu au unde locui decent, iar statul îi ignoră şi nu le alocă fonduri pentru locuinţe. Ziarul Financiar pune în locul parlamentarilor 19 întrebări pentru 10 ministere. (vezi pagina 13) Cine îi va răspunde?

Citeşte mai mult pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici