Bulgaria a îngheţat proiectul centralei nucleare Belene
Bulgaria a îngheţat proiectul de construcţie a unei centrale nucleare la Belene din cauza temerilor legate de siguranţă, în urma dezastrului de la centrala Fukushima din Japonia, au declarat, marţi, oficiali citaţi de Reuters.
Bulgaria a îngheţat proiectul centralei nucleare Belene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Oponenţii proiectului susţin că este prea costisitor şi va adânci dependenţa energetică a Bulgariei faţă de Rusia.
Ecologiştii sunt îngrijoraţi că centrala va fi construită într-o zonă seismică.
Compania de stat NEK din Bulgaria şi Atomstroyexport din Rusia, care a contractat construirea a două reactoare la Belene, de 1.000 de megawaţi fiecare, au convenit amânarea proiectului până la sfârşitul lui iunie, se arată într-un comunicat al NEK.
ULTIMELE ȘTIRI
-
USR și AUR vor suspendarea lui Iohannis. Cine ar putea prelua funcția interimară?
-
Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi
-
Liderul Transnistriei vizitează Moscova în contextul crizei energetice
-
Premierul Franţei: Trebuie să rămânem fermi în faţa „noii dezordini mondiale” întruchipate de Musk
Cele două companii au semnat un memorandum de înţelegere care blochează activităţile de construcţie a centralei pe malul Dunării, în apropiere de o zonă seismică, şi amână comandarea de noi echipamente pentru centrală.
"Companiile au decis să efectueze o analiza detaliată a problemelor legate de siguranţă", potrivit NEK.
Cele două companii au convenit în noiembrie să înceapă lucrările de construcţie până la sfârşitul lui martie, iar centrala să devină operaţională până în 2017.
Tot marţi, NEK s-a angajat, fără consimţământul guvernului, să semneze, în termen de două luni, un document angajant privind construcţia Belene. Din acest motiv, directorul general al NEK, Krasimir Pârvanov, a fost concediat, a anunţat Ministerul Energiei.
"Susţinem memorandumul de amânare a proiectului, dar Pârvanov nu avea prerogativele să se angajeze că Bulgaria va semna un document angajant pentru centrală, în termen de două luni. Ce se va întâmpla dacă nu vom ajunge la un acord referitor la preţ până atunci?", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.
El a precizat că înlăturarea lui Pârvanov nu anulează documentele semnate, iar Bulgaria va încerca să ajungă la un acord în termenul stabilit.
Potrivit unui sondaj recent, numai 24% dintre bulgari sunt de acord cu construirea noii centrale nucleare la Belene, comparativ cu 80% înaintea crizei din Japonia.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO