Bursa a scăzut luni cu 1,3%, limitându-şi ascensiunea din ianuarie la 5,8%

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au condus şi luni topul lichidităţii bursei, cu operaţiuni de 49,3 milioane lei, într-o piaţă care a scăzut, cu 1,29%, pentru a doua şedinţă consecutiv, temperându-şi astfel câştigul din luna ianuarie la 5,86%.

6 afișări

Majoritatea acţiunilor de la BVB au fost tranzacţionate încă din primele minute la preţuri sub ultimele cotaţii de vineri, investitorii fiind influenţaţi în deciziile de tranzacţionare de corecţiile de pe bursele externe. Astfel, piaţa s-a menţinut pe linia descendentă pe care s-a înscris în şedinţa de miercuri, deşi pieţele vest-europene au revenit uşor spre finalul sesiunii de la Bucureşti.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost efectuate la preţuri în scădere în medie cu 1,22%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,98% sub nivelul de la finalul şedinţei anterioare.

Linia pieţei a fost urmată şi de acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), care au coborât în medie cu 2,05%.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a încheiat ziua în scădere cu 1,56%.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 72,3 milioane lei (17 milioane euro), sumă din care 68% au reprezentat operaţiuni cu titlurile Fondului Proprietatea, de 49,3 milioane lei (11,6 milioane euro). Astfel, lichiditatea pieţei acţiunilor a fost cu 13% peste valoarea transferurilor de vineri, de 64 milioane lei (15 milioane euro).

În total au fost transferate acţiuni FP reprezentând 0,58% din titlurile Fondului, faţă de volumul de vineri, care a reprezentat 0,47% din capital. Rulajul titlurilor Fondul Proprietatea este de faţă de şedinţa anterioară, de 40,9 milioane lei (9,6 milioane euro). Chiar la deschiderea şedinţei de luni a fost realizată o tranzacţie specială cu acţiuni FP, de 905.000 de lei.

Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări la firmei de brokeraj NBG Securities România, spune că volumele mai reduse de acţiuni FP tranzacţionate în ultimele două şedinţe se încadrează într-un nivel normal.

"Scăderea semnificativă a volumelor tranzacţionate pe FP poate fi vazută mai degrabă ca o revenire la un «normal», având în vedere că în primele şedinţe de tranzacţionare volumele au fost unele excepţionale, fiind pe măsura importanţei evenimentului în sine. În situaţia în care întreg free-float-ul (numărul de acţiuni liber tranzacţionare -n.r.) FP s-ar tranzacţiona în decursul unui an calendaristic ar rezulta un volum zilnic mediu pentru 2011 de approximativ 33,5 milioane acţiuni, care ar putea creşte spre un maxim de 50 milioane acţiuni dacă luăm în calcul şi scăderea participaţiei MFP preconizată pentru anul în curs", a declarat Avram pentru MEDIAFAX.

La închiderea sesiunii, acţiunile Fondului erau cotate la 0,615 lei, preţ în scădere cu 0,81%.

Brokerul crede că acţiunile FP vor reacţiona mai vizibil la evoluţia pieţelor externe decât alte titluri de la BVB, ca urmare a intrării în acţionariat a mai multor investitori străini.

Titlurile FP au fost urmate în topul rulajelor de acţiunile SIF Moldova (SIF2) şi BRD (BRD), cu operaţiuni de 4,6 milioane lei şi, respectiv, 4,5 milioane lei. Ultima tranzacţie cu titlurile SIF Moldova a fost efectuată la 1,211 lei, preţ în scădere cu 1,7%, iar acţiunile băncii au coborât cu 0,69%, la 14,4 lei.

Cu 15 minute înainte de închidere a fost efectuată o tranzacţie specială cu titluri SIF Moldova, pentru 2,3 milioane lei. Operaţiunea a fost efectuată la 1,22 lei, preţ cu 0,97% sub ultima cotaţie de vineri.

Cea mai mare parte din lichiditatea titlurilor BRD a fost asigurată de o tranzacţie specială, cu 0,03% din acţiuni, pentru 3,4 milioane lei. Deal-ul a fost realizat la preţul de 14,4 lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Londra şi Frankfurt erau în stagnare, iar piaţa de la Paris avansa cu 0,3%. Majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est erau în scădere cu până la 1,3%. Bursa din Cehia era singura în creştere, însă, cu numai 0,1%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici