Bursă. Romgaz, Electrica şi BRD SocGen au livrat luna trecută cele mai ridicate randamente BET

  • Romgaz, Electrica şi BRD SocGen au livrat luna trecută cele mai ridicate randamente din indicele de referinţă BET, în creştere cu 7%.
  • Opt societăţi din 20 au depăşit dinamica BET din primele trei luni.
  • BVB, peste media europeană la finele lui martie, potrivit www.zf.ro.
131 afișări
Imaginea articolului Bursă. Romgaz, Electrica şi BRD SocGen au livrat luna trecută cele mai ridicate randamente BET

Bursă. Romgaz, Electrica şi BRD SocGen au livrat luna trecută cele mai ridicate randamente BET

Podiumul din T1/2024, ocupat de Aquila, BRD şi OMV Petrom.

Din indicele de referinţă BET, în structura căruia se află cele mai lichide 20 de acţiuni de la bursa locală, principalele creşteri au fost înregistrate în martie 2024 de pro­ducătorul şi furnizorul de gaze na­turale Romgaz (SNG), furnizorul de energie Electrica (EL) şi BRD – Groupe Société Générale (BRD), a patra bancă de pe piaţa românească în funcţie de active: 12,8%, 11,2%, respectiv 10,9%.

Din 20 de companii 14 au consemnat apre­cieri luna trecută, când BET a urcat cu 7,1% şi a marcat multiple maxime istorice în contextul în care societăţile au încheiat sezonul de raportări preliminare la 2023, publi­cându-şi ulterior bugetele de venituri şi cheltuieli pe anul acesta şi propu­nerile de dividende către acţionari, acolo unde este cazul.

Bursa de la Bucureşti a depăşit de aproape două ori media de 3,6% înregistrată la nivelul continentului, reflectată de indicele paneuropean Stoxx 600. În Statele Unite, S&P 500 – indice reprezentativ pentru Wall Street, cea mai mare piaţă de capital din lume – a urcat cu 3,1%, după ce a marcat de asemenea noi recorduri absolute, venite pe fondul estimărilor de reducere a dobânzilor de refe­rinţă, cât şi în continuarea entuzias­mului privind potenţialul inteligenţei artificiale.

Revenind însă pe piaţa locală, doar 5 blue chip-uri au consemnat o evoluţie peste cea a indicelui BET în martie: cele menţionate mai sus, la care se adaugă grupul de distribuţie şi logistică Aquila Part Prod (AQ) şi OMV Petrom (SNP), unicul producător local de petrol şi gaze, care are a doua cea mai mare pondere în benchmark. în aceste cazuri, dinamicile au fost de 9,8%, respectiv 8,3%.

Alte companii cu ponderi ridicate în BET, precum producătorul de energie electrică verde Hidroelectrica (H2O) şi grupul financiar Banca Transilvania (TLV) au urcat cu 6,4% şi 5,1%. Creşteri au mai înregistrat producătorul de vinuri Purcari (5,2%), Fondul Proprietatea (5%), producătorul de energie nucleară Nuclearelectrica (3,8%), operatorul în sistem de franciză Sphera Franchise Group (3,6%), transportatorul de ţiţei Conpet (3,5%), transportatorul de gaze Transgaz (2,5%) şi operatorul telecom Digi Communications (2,1%).

Cei 6 emitenţi care au afişat pierderi ale acţiunilor în luna martie sunt operatorul privat de sănătate MedLife (-1%), emitentul BVB (-2,1%), dezvoltatorul imobiliar One United Properties (-3,7%), transportatorul dunărean de mărfuri Transport Trade Services (-4,2%), operatorul sistemului energetic naţional Transelectrica (-4,5%) şi producătorul de materiale de construcţii TeraPlast (-5,6%).

În ceea ce priveşte T1/2024, indicele principal al BVB s-a apreciat cu 10,8%, faţă de 7% pe Stoxx şi 3,1% pentru S&P. Prin contrast, Indicii BUX din Ungaria şi WIG20 din Polonia au crescut cu 7,9%, respectiv 4%. în Croaţia, benchmark-ul CROBEX a urcat cu 11,9%.

Cele mai mari randamente din BET au fost afişate de Aquila (34,8%), BRD SocGen (20,3%) şi OMV Petrom (16,6%). Urmează Electrica (15,9%), Banca Transilvania (14,6%), Sphera (13,6%), Digi (13,6%) şi Romgaz (11,8%). Astfel, 8 societăţi din 20 au depăşit dinamica BET din ianuarie-martie.

În acest interval, singurele scăderi sunt afişate de Transelectrica (-5,3%), One United (-2,8%), operatorul BVB (-1,8%), MedLife (-2,5%). Fondul Proprietatea a închis T1/2024 aproape de zero.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici