Bursa şi-a accelerat scăderea, la 9,86%, iar acţiunile SIF-urilor s-au prăbuşit cu 12,04%

Bursa a căzut cu 9,86% în prima parte a şedinţei, iar acţiunile SIF-urilor s-au prăbuşit în medie cu 12,04%, într-o piaţă dominată de ordine de vânzare ca urmare a declinului burselor externe şi a incertitudinii privind măsurile care vor fi luate pentru reducerea deficitului bugetar din România.

18 afișări
Imaginea articolului Bursa şi-a accelerat scăderea, la 9,86%, iar acţiunile SIF-urilor s-au prăbuşit cu 12,04%

Bursa şi-a accelerat scăderea, la 8,1%, iar acţiunile SIF-urilor s-au prăbuşit cu 11,18% (Imagine: Adrian Cojocaru/Mediafax Foto)

La jumătatea şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 3,9%, iar pieţele din Europa Centrală şi de Est coborau cu cel mult 5,1%.

Piaţa locală a deschis ziua în scădere cu 4,3%, însă odată cu accelerarea ritmului descendent de pe bursele mature din Europa, dar şi de pe piaţa futures din SUA, investitorii de la BVB au introdus numeroase ordine de vânzare, la preţuri din ce în ce mai reduse.

"Scăderile de pe piaţa locală sunt exagerate, este panică în rândul investitorilor după declinul de săptămâna trecută şi probabil că s-au executat şi o serie de ordine stop-loss (de limitare a pierderilor - n.r.) şi asta a dus la o presiune şi mai mare la vânzare. Scăderile mai accelerate de la BVB sunt determinate şi de faptul că piaţa locală este puţin lichidă, în comparaţie cu alte burse externe, unde cumpărătorii reuşesc să tempereze declinul. Pe plan local este şi această incertitudine, dacă Guvernul va reuşi să atingă ţinta de deficit convenită cu FMI numai din reducerea cheltuielilor cu salariile şi pensiile, sau se va umbla şi la taxe", a declarat pentru MEDIAFAX Liviu Avram, directorul de tranzacţionare al Departamentului Pieţe de Capital al Piraeus Bank.

El consideră că investitorii străini sunt reticenţi în deciziile de tranzacţionare pe piaţa din România, întrucât o eventuală majorare a taxelor ar pune semne de întrebare cu privire la creşterea economică din acest an.

Declinul pieţei a fost mai pronunţat pe acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), care de obicei sunt vizate atât de speculatori, cât şi de investitorii pe termen mediu-lung. Deşi pe analiza tehnică nivelul de 20.000 de puncte al indicelui BET-FI era considerat un prag suport, ordinele de vânzare au dus puternic preţurile în jos, astfel că nivelul din analiza tehnică nu a mai contat în deciziile de tranzacţionare.

Punctul minim al indicelui BET-FI a fost înregistrat în jurul orei 12:30, când indicele avea 17.856,17 puncte. Ulterior, presiunea la vânzare s-a temperat foarte uşor, astfel că la ora 13:00 titlurile acţiunilor SIF-urilor aveau preţuri în scădere în medie cu 12,04%, indicele având 18.398,12 puncte.

"În contextul scăderilor puternice din ultimele şedinţe deciziile privind investiţiile sunt luate numai pe bază emoţională, iar analiza fundamentală este luată în considerare numai de investitorii pe termen mediu-lung", a mai spus Avram.

Operaţiunile cu cele mai lichide zece acţiuni de la BVB erau realizate la jumătatea zilei la preţuri în scădere în medie cu 10,6%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 9,18% sub referinţă.

În aceste condiţii, indicele extins al bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, era în picaj cu 11,08%.

La jumătatea şedinţei toate acţiunile de la BVB erau în scădere, cel mai sever derapaj, de 15%, fiind înregistrat de titlurile Şantierul Naval Orşova (SNO). Aceste titluri au coborât, astfel, cu maximum admis într-o şedinţă bursieră pentru cele mai multe acţiuni de la BVB.

Investitorii au tranzacţionat în total titluri de 38,6 milioane lei (9,2 milioane euro), sumă cu 83% mai mare comparativ cu rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 21,1 milioane lei (5 milioane euro).

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Moldova (SIF2) au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 13,7 milioane lei şi, respectiv, 5,3 milioane lei. Rulajul cumulat al celor două titluri a asigurat jumătate din lichiditatea bursei. Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile SIF Oltenia a fost efectuată la 1,05 lei, preţ cu 13,22% sub referinţă, iar cotaţia titlurilor SIF Moldova a căzut cu 11,58%, la 0,84 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici