Bursele de pe pieţele emergente au revenit marţi la nivelul anterior prăbuşirii Lehman Brothers

Bursele de pe pieţele emergente au atins, în prima parte a sesiunii de marţi, maximul ultimelor 12 luni, indicele global calculat de MSCI revenind la nivelul anterior falimentului Lehman Brothers, din 15 septembrie 2008.

36 afișări
Imaginea articolului Bursele de pe pieţele emergente au revenit marţi la nivelul anterior prăbuşirii Lehman Brothers

Bursele de pe pieţele emergente u revenit marţi la nivelul anterior prăbuşirii Lehman Brothers (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Indicele a crescut cu 1%, la 873,54, cu peste 52% peste nivelul de la începutul anului şi aproape de recuperarea tututor pierderilor înregistrate anul trecut, când a căzut cu 54,5%.

Bursele vest-europene au deschis marţi în urcare pentru a treia şedinţă consecutiv, cu creşteri importante în sectorul minier ca urmare a aprecierii preţului aurului peste pragul psihologic de 1.000 de dolari pe uncie.

Indicele pan-european de referinţă FTSEurofirst 300 a crescut, până la ora 7:21 GMT, cu 0,1%, plasându-se cu 17% peste nivelul de la începutul anului. FTSEurofirst 300 s-a apreciat cu 17% în acest an, respectiv cu 51% faţă de minimul istoric înregistrat la începutul lunii martie.

Avansul general al pieţelor europene a fost frânat, într-o oarecare măsură, de scăderea acţiunilor din sectorul financiar. Băncile Barclays, BNP Paribas, Societe Generale şi Credit Agricole au pierdut 0,2-0,8% din capitalizare în primele minute de tranzacţionare.

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis marţi în urcare cu 0,7%, în pofida aprecierii yenului, care a condus la scăderea acţiunilor exportatorilor.

Piaţa niponă a fost sprijinită în principal de aprecierea titlurilor companiilor care investesc în tehnologie ecologică, după ce premierul ales al Japoniei, Yukio Hatoyama, a declarat că va face eforturi pentru a reduce emisiile de gaze poluante ale industriei cu 25% până în 2020.

Acţiunile băncilor au scăzut şi pe bursa niponă, după ce marile bănci centrale ale lumii au convenit asupra unui nou set de reguli pentru sistemul financiar mondial, care va impune băncilor să majoreze calitatea rezervelor de capital de rang întâi.

Bursa de la New York a fost închisă luni, Statele Unite sărbătorind Ziua Muncii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici