BVB a deschis în scădere, după declinul puternic de luni. Bursa a trecut pe verde după primele ore de tranzacţii, urmând evoluţia pozitivă din Europa

Bursa de la Bucureşti a deschis marţi cu un minus de 1,7%, după ce luni a scăzut puternic, cu 6,3%, în contextul unei corecţii puternice a pieţelor europene, determinate de aşteptările investitorilor privind o încetinire a economiei Chinei. După primele ore de tranzacţii, Bursa a trecut pe verde, urmând evoluţia pozitivă din Europa.

322 afișări
Imaginea articolului BVB a deschis în scădere, după declinul puternic de luni. Bursa a trecut pe verde după primele ore de tranzacţii, urmând evoluţia pozitivă din Europa

Foto: Octav Ganea / Mediafax Foto

UPDATE 12:10 - Bursa a trecut pe verde, urmând evoluţia pozitivă din Europa

După primele ore de tranzacţii, Bursa de la Bucureşti a inversat marţi scăderea din deschiderea şedinţei şi a trecut pe creştere în primele ore de tranzacţii, pe o lichiditate ridicată, urmând revenirea de pe pieţele dezvoltate din Europa, după declinul puternic consemnat luni.

Indicele BET se afla în creştere cu 1,2% după două ore de schimburi cu acţiuni, iar BET Plus în urcare cu 1,3%. Cei doi indici de referinţă au deschis în teritoriu negativ cu 1,7%. Indicele BET include cele mai lichide zece acţiuni, iar BET Plus cele mai lichide 34 de titluri din piaţă reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Rulajul din primele două ore a fost ridicat, schimburile cu acţiuni totalizând 44,9 milioane lei (10,1 milioane euro) până la ora 11:37, aproape de cât se înregistrează în mod obişnuit pe parcursul unei întregi şedinţe de tranzacţionare.

Cele mai multe dintre acţiunile companiilor mari se aflau pe plus după primele ore de operaţiuni, doar Electrica (EL) şi Nuclearelectrica (SNN) fiind în scădere, cu 0,5%, respectiv 0,9%.

OMV Petrom (SNP) a crescut cu 1,2%, după un declin de 8,65% luni, iar Fondul Proprietatea (FP) a urcat tot cu 1,2%, recuperând astfel o parte din declinul de 6,7% din ziua anterioară.

Tot în teritoriu pozitiv se aflau după primele două ore şi Banca Transilvania (TLV), cu 0,2%, Romgaz (SNG), cu 0,4%, şi Transgaz (SNG), cu 1,5%.

SIF-urile au consemnat cea mai puternică revenire, însă nu au putut recupera pierderile din ziua anterioară.

Astfel, SIF Muntenia (SIF4) a urcat cu 4,3%, SIF Transilvania (SIF3) cu 4%, SIF Oltenia (SIF5) cu 1,7% şi SIF Moldova (SIF2) şi SIF Banat-Crişana (SIF1) cu câte 0,8%. În şedinţa de luni, SIF Transilvania s-a prăbuşit cu 9,1%, urmat de SIF Muntenia, cu 7,3%, SIF Oltenia, cu 6,3%, SIF Moldova, cu 5,8%, şi SIF Banat-Crişana, cu 5,6%.

Acţiunile marilor companii europene au deschis marţi în creştere, recuperând o parte din pierderile consemnate în urma celei mari mari scăderi după 2008 înregistrate luni, din cauza prăbuşirii pieţei de capital chineze. Astfel, bursa de la Londra a avansat cu 2,5%, cea de la Frankfurt cu 3%, iar cea de la Paris cu 3,5%.

În SUA, contractele futures pentru principalii indici bursieri semnalau o deschidere a pieţei americane în teritoriu pozitiv, după scăderile puternice de luni.

Bursa din Shanghai a închis marţi în scădere cu 7,6%, înregistrând cel mai grav declin pe parcursul a patru zile după 1996, din cauza temerilor investitorilor că Guvernul de la Beijing abandonează măsurile de susţinere a pieţei financiare, în timp ce bursa din Tokyo a coborât cu 4%.

Un indice al regiunii Asia-Pacific, fără Japonia, a închis însă şedinţa în teritoriu pozitiv.

Indicii BET şi BET Plus, de referinţă pentru bursa locală, se aflau în scădere cu 1,7% după primele tranzacţii ale zilei. Indicele BET include cele mai lichide zece acţiuni, iar BET Plus cele mai lichide 34 de titluri din piaţă reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Cei doi indici au închis luni în scădere cu 6,3%, cel mai puternic declin din ultimii patru ani, după o şedinţă cu lichiditate de aproape trei ori mai mare decât într-o zi obişnuită. O scădere mai puternică decât cea de luni a fost consemnată de indicele BET cel mai recent în august 2011, când a închis în scădere cu 8,4%, afectat de decizia S&P de a retrograda ratingul SUA.

Acţiunile companiilor mari cotate la Bucureşti au continuat scăderile marţi, cu un minus de 3,5% pentru titlurile Fondul Proprietatea (FP) şi de 3,4% în cazul Electrica (EL). În scădere se aflau după primele tranzacţii şi acţiunile Transgaz (TGN) şi BRD - Societe Generale (BRD), cu 2,9%, precum şi Banca Transilvania (TLV), cu 2,8%.

Acţiunile OMV Petrom (SNP), aflate printre titlurile cu cele mai mari scăderi luni, au coborât şi marţi, dar cu numai 1,2%.

În şedinţa de luni, OMV Petrom a consemnat cea mai mare scădere dintre cele zece companii care compun BET, cu 8,65%. În declin semnificativ au închis şi titlurile Fondul Proprietatea, cu 6,7%, Banca Transilvania, cu 6,5%, şi Romgaz (SNG), cu 6,85%. Cotaţia BRD - Societe Generale a coborât cu 4,6%.

Titlurile Fondul Proprietatea au înregistrat în cursul şedinţei de luni un declin de până la 10,8%, atins la scurt timp după ora 15:00, în timp ce cotaţia OMV Petrom a coborât cu până la 9,7%.

Scăderea puternică a bursei de la Bucureşti a atras luni un număr ridicat de vizitatori pe website-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), acesta operând cu dificultate şi chiar devenind indisponibil în jurul orei 15:00, când principalii indici ai pieţei au consemnat declinul maxim. Site-ul a redevenit operaţional pe finalul şedinţei de tranzacţionare.

Bursele din Europa au deschis marţi în creştere, revenind după evoluţia slabă de luni, în timp ce contractele futures pentru principalii indici ai pieţei americane se află în teritoriu pozitiv. Bursa de la Londra a deschis în urcare cu 1,6%, cea din Germania cu 1,8%, iar cea din Franţa cu 2,2%.

În Europa, principalele acţiuni au închis luni cu cea mai puternică scădere începând din 2008, din cauza temerilor că economia Chinei încetineşte mai puternic decât se anticipa anterior. Indicele Stoxx Europe 600 a coborât cu 5,3%, cel mai mare declin începând din decembrie 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici