Bursa scade cu peste 5%, urmând direcţia pieţelor externe

Bursa de la Bucureşti a scăzut puternic în primele tranzacţii ale şedinţei de luni şi a trecut pe minus per ansamblul anului, după ce evoluţia negativă din China a tras în jos pieţele dezvoltate din Statele Unite şi Europa.

261 afișări
Imaginea articolului Bursa scade cu peste 5%, urmând direcţia pieţelor externe

BVB (Foto: Bogdan Maran / Mediafax Foto)

Declinul bursei de la Bucureşti s-a accelerat aproape de mijlocul şedinţei, iar declinul principalilor indici a depăşit 5%, fiind în declin cu peste 2% faţă de finele anului trecut, după ce turbulenţele de pe piaţa financiară din China au tras în jos pieţele dezvoltate din Statele Unite şi Europa.

Aproape de ora 13:40, indicii BET Plus şi BET ai Bursei de Valori Bucureşti se aflau în scădere cu 5,01, respectiv 5,04%. Declinul înregistrat luni a împins ambii indicatori pe minus cu peste 2% faţă de finele anului trecut.

Indicele BET include cele mai lichide zece acţiuni, iar BET Plus cele mai lichide 34 de titluri din piaţă reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Lichiditatea a fost ridicată, cu operaţiuni de 63 milioane de lei (14,2 milioane euro) pentru prima parte a zilei, peste nivelul de 50,8 milioane de lei, cât s-a înregistrat în medie pe parcursul unei şedinţe întregi în acest an.

"Nu există un temei pentru scăderi pe piaţa noastră, legat de Codul Fiscal sau de altele. Pieţele externe sunt de vină. Scăderea s-a propagat şi către bursa noastră, dar nu are aceeaşi amploare. Bursa de la Bucureşti nu poate sta impasibilă. La noi vând investitorii mici şi mijlocii, nu cei mari", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operaţiuni al SSIF Estinvest, Marcel Murgoci.

Cei doi indici, de referinţă pentru piaţa locală, au închis vineri în declin cu 1%.

Scăderi importante au înregistrat toate companiile mari listate la Bucureşti, cu declinuri de 4,7% pentru Fondul Proprietatea (FP) şi 5,5% pentru OMV Petrom (SNP). De asemenea, Romgaz (SNG) a coborât cu 4,9%, Electrica (EL) cu 4,6%, Banca Transilvania (TLV) cu 4,4%, iar BRD - Societe Generale (BRD) cu 3,6%.

Pieţele dezvoltate din Vestul Europei au scăzut luni cu aproape 3%. În Europa Centrală şi de Est bursele de la Varşovia şi Praga au consemnat un declin de 3%, piaţa de capital de la Budapesta a scăzut cu 4,5%.

Bursa din Shanghai a închis luni în declin cu 8,7%, cel mai mult după 2007, influenţând negativ şi restul burselor şi pieţelor valutare asiatice, pe fondul temerilor investitorilor legate de impactul încetinirii creşterii celei de-a doua mari economii a lumii, potrivit MarketWatch. Declinul pieţelor asiatice de capital a urmat scăderilor accentuate consemnate vineri de acţiunile din SUA şi Europa.

Pentru a creşte competivitatea exporturilor, autorităţile chineze au decis în urmă cu două săptămâni să devalorizeze yuanul, luând prin surprindere pieţele. Investitorii vor urmări următoarea mişcare a autorităţilor de la Beijing, după ce Wall Street Journal a relatat că banca centrală se pregăteşte să inunde sistemul bancar cu lichidităţi pentru a stimula creditarea.

Indicele Shanghai Composite a coborât cu 9,5%, iar indicele Shenzhen cu 7,7%. La Hong Kong, indicele Hang Seng a scăzut cu 5,06%, Nikkei Stock Average al bursei din Tokyo cu 4,6%, în timp ce indicele australian S&P ASX 200 a pierdut 2,7%.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici