BVB: Creşterea bursei poate fi un semn al revenirii economiei

Creşterea bursei poate reprezenta un semn al revenirii economiei, piaţa de capital fiind de obicei un barometru al activităţii economice, apreciază Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

32 afișări
Imaginea articolului BVB: Creşterea bursei poate fi un semn al revenirii economiei

BVB: Creşterea bursei poate fi un semn al revenirii economiei (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Când bursa începe să crească, de obicei, o ia înaintea economiei, un trimestru, două, poate şase luni înaintea economiei. Acest lucru înseamnă că după aceste creşteri, care ar trebui să înceapă la bursă, economia îşi revine. În general investitorii nu se înşeală, sunt investitori străini care se uită foarte atent la tendinţe şi dau aprobarea pentru investiţii înainte de a se întâmpla creşterea, pentru că asta este ideea: în perioade de creştere să vinzi şi în perioadă de criză să cumperi", a declarat Ionescu într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj-Napoca, citat de corespondentul MEDIAFAX.

BVB a început să crească în decembrie, când avansul a fost de 3,9%, şi a încheiat prima lună a anului în curs cu un plus de 5,86%.

El a adăugat că începerea tranzacţionării acţiunilor Fondului Proprietatea la bursă ar putea fi cea mai mare listare din Europa Centrală şi de Est a anului în curs.

"De când s-a listat Fondul Proprietatea lichiditatea bursieră este de trei-patru ori mai mare decât anul trecut. În rezolvarea crizei nu este o componentă majoră, dar rezolvă problema câtorva mii de acţionari care au aşteptat această listare, dacă doresc să beneficieze de oferta de pe piaţă", a spus Ionescu.

Directorul BVB a afirmat că bursa de la Bucureşti ar trebui să fie a doua din regiune, după cea din Polonia, în funcţie de suprafaţa şi populaţia ţării.

"Am rămas în urmă cu piaţa de capital. În urma ultimelor decizii care s-au luat pe Bursa de Valori, prin listările care urmează să se întâmple, cred că, în următorii doi ani, putem ajunge din urmă bursele de la Praga şi Budapesta şi eventual să ne poziţionăm undeva înaintea lor, imediat după Polonia", a apreciat Ionescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici