Camera de Comerţ Româno-Germană, reacţie la derapajele din ultima vreme ale mai multor politicieni: Ne arătăm speranţa că nu reprezintă poziţia oficială a Guvernului român/ Anastasiu: Sentimenul comunităţii germane din România nu este pozitiv

Camera de Comerţ Româno-Germană (AHK România) va lua poziţie faţă de derapajele unora dintre oficialităţi, din ultimele săptămâni, în ceea ce priveşte abordarea faţă de comunitatea germană, a anunţat Dragoş Anastasiu, preşedintele AHK România, marţi seara.

1239 afişări
Imaginea articolului Camera de Comerţ Româno-Germană, reacţie la derapajele din ultima vreme ale mai multor politicieni: Ne arătăm speranţa că nu reprezintă poziţia oficială a Guvernului român/ Anastasiu: Sentimenul comunităţii germane din România nu este pozitiv

Foto: Facebook/AHK Romania

„Nu vom refuza niciodată dialogul cu Guvernul României, cu toate că vrem să credem că lucrurile care s-au întâmplat alaltăieri, de exemplu, în ceea ce priveşte mesajele unui consilier de stat nu reprezinntă poziţia oficială a Guvernului României în legătură cu Forumul German. Este o chestiune care pe noi ne preocupă, AHK va reacţiona, printr-o scrisoare adresată Guvernului, prin care ne arătăm speranţa că aceste derapaje nu reprezintă poziţia oficială a Guvernului român. Suntem încrezători că putem să facem lucruri împreună”, a spus Anastasiu, în cadrul întâlnirii lunare a membrilor Camerei de Comerţ Româno-Germane (AHK România). Dragoş Anastasiu este şi preşedintele grupului Eurolines, cu activităţi în transport şi turism.

Reprezentantul comunităţii germane s-a referit la faptul că Darius Vâlcov, consilierul pe economie al premierului Viorica Dăncilă şi considerat unul dintre creatorii Programului de guvernare al PSD, a publicat, duminică, pe Facebook, fişa medicală a lui Sandu Matei, protestatar #rezist. Ulterior, postarea a dispărut, Vâlcov scriind: „Postarea prin care aratam ca un lider #rezist este sandilau cu acte mi-a fost stearsă”. Dar Vâlcov a făcut o nouă postare în care prezenta articolele care i-au prezentat postarea şi a asociat simboluri naziste cu preşedintele Klaus Iohannis şi Forumul German. Sandu Matei a depus, marţi, o plângere împotriva lui Darius Vâlcov, pentru că a publicat pe Facebook fişa lui medicală. Matei s-a constituit parte civilă şi a cerut daune un milion de euro, pentru a construi un azil de bătrâni.

În plus, în ceea ce priveşte prezenţa AHK România în Coaliţia pentru Dezvoltarea României, atunci când CDR ia poziţie faţă de propunerile Guvernului României, este o oarece pauză, potrivit reprezentantului organizaţiei. „Avem o dilemă în ceea ce priveşte modul de abordare, pentru că nu mai vrem să insistăm foarte mult, neavând nici prea marea succes în relaţiile directe pe care le-am tot încercat, în prima jumătate de an, atunci când AHK a condus Coaliţia pentru Dezvoltarea României”, a subliniat Anastasiu.

Anastasiu: Deşi ne merge foarte bine, sentimenul comunităţii germane din România nu este pozitiv

Description: Dragoş Anastasiu, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane (AHK România), a afirmat, marţi seara, că, în prezent, în România, comunitatea germană trăieşte un paradox, care s-a accentuat: deşi situaţia economică a membrilor săi este foarte bună, ei simt că trec printr-un moment greu.

„Suntem într-un fel de paradox, şi-acum un an eram, dar acum este mai mult: într-o situaţie economică, chiar foarte bună pentru comunitatea germană din România, pe toţi pilonii de activităţi pe care membrii noştrii le au, şi întreaga comunitate din România, ne merge bine, dar, pe de altă parte, suntem îngrijoraţi, pentru că sunt câteva aspecte care sunt importante pentru România şi pe care le vedem ca piedici”, a spus Anastasiu, în cadrul întâlnirii lunare a membrilor AHK România. Dragoş Anastasiu este şi preşedintele grupului Eurolines, cu activităţi în transport şi turism.

Pe lângă faptul că „sentimenul comunităţii germane din România nu este unul pozitiv”, preşedintele AHK România a menţionat printre piedici lipsa de forţă de muncă, lipsa digitalizării şi a debirocratizării, imaginea României, infrastructura, sănătatea şi educaţia, în primul rând.

„Vom intensifica cel puţin dorinţele noastre de a avea dialog cu Guvernul şi de a găsi împreună nişte soluţii, în special pe zona forţei de muncă, cu care să mai îndepărtăm aceşti nori negri pe care îi vedem la orizont. (...) Există, în continuare, oportunităţi, vrem să se întâmple lucruri, dar avem nevoie de un dialog real. Ca de fiecare dată, fac apel la voi, la membrii noştri, să fiţi activi, să participaţi la grupurile nostre de lucru, să veniţi cu idei, să veniţi cu propuneri, cu plângeri, să ne spuneţi ce nu facem bine, ce putem face mai bine. (...) Aşa cum am mai spus şi alte dăţi, numai dacă suntem împreună, cred că putem să trecem peste acest moment pe care, în mod paradoxal, deşi ne merge bine economic, îl simţim ca fiind greu”, a subliniat Anastasiu.

Preşedintele AHK România a adăugat că este important ca liderii acestei organizaţii să aibă un feedback corect de la membri, pentru ca în discuţiile acesteia cu Guvernul să transmită „o părere care să nu fie considerată a unuia sau a unui grup restrâns de persoane”.

De altfel, AHK România a fost una dintre organizaţiile care s-a implicat în susţinerea Pilonului II de pensii, în prima parte a acestui an. „A fost o acţiune care a demonstrat unitatea mediului de afaceri, fără precedent. Acum a mai scăzut presiunea şi s-ar putea să vină peste noi, din nou. Va trebui să facem acelaşi lucru şi-încodată, şi-încodată, şi-încodată”, a punctat Anastasiu.

Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK Romania) reprezintă oficial economia germană în România. În plus, în calitate de Cameră bilaterală şi organizaţie de membri, ea reprezintă interesele firmelor româneşti şi germane, cât şi pe cele ale membrilor în faţa autorităţilor publice. Înfiinţată oficial în septembrie 2002, AHK Romania numără, în prezent, peste 580 de membri. Consiliul Director este compus din 12 membri, pe lânga directorul general al Camerei. Preşedintele AHK Romania este dr. Dragoş Anastasiu (Nova Travel SRL), iar directorul general este Sebastian Metz. Camera are 20 de angajaţi, iar susţinerea financiară a Ministerului Federal al Economiei din Germania suplimentează veniturile rezultate din cotizaţiile membrilor şi din surse proprii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici