Camera Deputaţilor respinge solicitarea de reexaminare la OUG privind energia din surse regenerabile

Camera Deputaţilor a respins, marţi, obiecţiile preşedintelui Traian Băsescu din cererea de reexaminare la ordonanţa de urgenţă privind energia din surse regenerabile, menţinând proiectul iniţial adoptat de Parlament.

253 afișări
Imaginea articolului Camera Deputaţilor respinge solicitarea de reexaminare la OUG privind energia din surse regenerabile

Camera Deputaţilor respinge solicitarea de reexaminare la OUG privind energia din surse regenerabile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Deputaţii au votat, cu 215 voturi "pentru", 57 de voturi "împotrivă" şi 19 abţineri, respingerea cererii de reexaminare.

Preşedintele Traian Băsescu a retrimis în Parlament proiectul de aprobare a OUG 57/2013 referitoare la sistemul de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, pe motiv că acesta modifică schema de ajutor de stat prin acordarea certificatelor verzi, iar Comisia Europeană trebuia să fie notificată din timp util pentru a-şi prezenta observaţiile cu privire la proiectele care urmăresc să instituie sau să modifice ajutoarele.

Preşedintele Traian Băsescu "consideră că aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2013, până la îndeplinirea obligaţiilor prevăzute de Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, este inoportună şi expune România unor sesizări prealabile pentru încălcarea tratatelor constitutive ale Uniunii Europene".

Deputatul PDL Lucian Bode a declarat, la dezbaterea în plen, că nu există o notificare către CE, ceea ce va duce la bulversarea pieţei şi că nici consumatorii casnici nu vor beneficia de reducere a preţurilor la energie. El a spus că trebuie respinsă legea, propunând acceptarea obiecţiilor preşedintelui.

În replică, deputatul PSD Iulian Iancu a arătat că prenotificarea privind modificările aduse schemei de sprijin prin certificatele verzi a fost depusă la Comisia Europeană în data de 2 august 2013, Comisia confirmând primirea acesteia.

El a adăugat că Departamentul pentru Energie a consultat Consiliul Concurenţei privind posibilitatea notificării consolidate a măsurilor cuprinse în ordonanţă şi a celor dispuse prin legea de aprobare, iar Consiliul Concurenţei a recomandat ca notificarea să fie reluată după adoptarea de către Parlament a Legii privind aprobarea OUG nr.57/2013, în forma promulgată.

"Se impune ca pentru realizarea notificării să fie de urgenţă finalizată procedura legislativă şi să fie promulgată", a adăugat Iancu.

Camera Deputaţilor este forul decisional în legătură cu acest proiect.

Camera Deputaţilor a adoptat în 17 decembrie 2013 OUG privind energia regenerabilă, care prevede translatarea plăţii certificatelor verzi pe o perioadă de 3 ani şi tranzacţionarea acestor certificate pe bursă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici