Cantoanele din Elveţia se bat în reduceri de taxe pentru a atrage companiile

Nivelul scăzut al taxelor reprezintă un avantaj tradiţional al Elveţiei în raport cu alte ţări dezvoltate în eforturile de atragere a marilor companii multinaţionale, însă mai puţin cunoscută este "lupta fiscală" dintre cantoanele elveţiene pentru ademenirea marilor investitori, scrie WSJ.

788 afișări
Imaginea articolului Cantoanele din Elveţia se bat în reduceri de taxe pentru a atrage companiile

Cantoanele din Elveţia se bat în reduceri de taxe pentru a atrage companiile

Cantoanele Elveţiei, unităţi administrative cu un nivel ridicat de autonomie faţă de guvernul central, oferă regimuri fiscale tot mai relaxate pentru a determina marile companii multinaţionale să-şi relocalizeze sediile centrale sau regionale în jurisdicţiile locale, se arată într-o analiză Wall Street Journal (WSJ).

Câştigătorul detaşat al acestei lupte interne este cantonul Zug, care a reuşit să atragă atât de multe corporaţii încât a început să aibă probleme cu "spaţiile de cazare", piaţa imobiliară devenind supraaglomerată.

Încă din anii '60, autorităţile locale din Zug şi-au asumat rolul de pionieri în "arta" de a convinge companiile să-şi mute sediile în jurisdicţia locală. În prezent, cantonul găzduieşte sediile generale sau regionale ale unor corporaţii de talia Johnson & Johnson, Burger King Holdings Inc. sau Siemens AG.

Zug se află însă într-o criză de spaţii rezidenţiale, iar cantoanele vecine caută să profite de această slăbiciune.

"Zug a luat o decizie extrem de fericită, cu atâţia ani în urmă, de a introduce un cod fiscal competitiv. Acum, eforturile cantoanelor vecine de a atrage afaceri au devenit un trend", comentează Goerges Meyer, tax partner la PricewaterhouseCoopers Zurich.

Pe plan internaţional, Elveţia se luptă pentru atragerea multinaţionalelor cu ţări precum Irlanda, Olanda, Marea Britanie sau Germania. Politica fiscală relaxată reprezintă cel mai important avantaj al Elveţiei, însă mediul universitar dezvoltat, eficienţa sectorului public şi legislaţia foarte apreciată din domeniul drepturilor de proprietate intelectuală reprezintă de asemenea stimulente demne de luat în seamă.

Taxa corporativă federală este în Elveţia de doar 8,5%, iar impozitul mediu la nivel naţional, după adăugarea taxelor şi impozitelor percepute de autorităţile locale şi municipale, este de 21,2%, faţă de circa 30% în Germania sau 25,5% în Olanda, potrivit KPMG.

În Statele Unite, rata efectivă de taxare a mediului de afaceri este de 40%, în Franţa de 33,3%, iar în Marea Britanie de 28%, potrivit datelor KPMG citate de WSJ.

În cantoanele Elveţiei rata efectivă de impozitare a companiilor variază de la 24,2% în Geneva la 16,3% în Zug şi 16% în Schaffhausen la 12,7% în Obwalden.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici