Capital Economics: România şi alte ţări din Europa de Est vor raporta scăderi economice şi în 2010

Capital Economics, companie de consultanţă şi cercetare macroeconomică, se aşteaptă ca România, Ungaria, Bulgaria şi Ţările Baltice să înregistreze contracţii ale PIB în 2010, pentru al doilea an consecutiv, din cauza sectoarelor bancare "fragile".

28 afișări
Imaginea articolului Capital Economics: România şi alte ţări din Europa de Est vor raporta scăderi economice şi în 2010

Capital Economics: România şi alte ţări din Europa de Est vor raporta scăderi economice şi în 2010 (Imagine: Mediafax Foto)

"Există un risc real de dezvoltare a unui cerc vicios în Ţările Baltice, regiunea Balcanilor şi Ungaria, unde recuperarea economică lentă limitează capacitatea băncilor de a credita, iar aceasta, la rândul ei, are un impact negativ asupra revenirii economice", au declarat într-o notă de cercetare analiştii Capital Economics Neil Shearing şi David Oxley.

Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă ca economia României să înregistreze un avans de 1,3% în 2010, nivel anticipat şi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, după o contracţie de 7% anul trecut.

Analiştii Capital se aşteaptă ca economiile României, Ungariei, Bulgariei, Letoniei, Lituaniei şi Estoniei să scadă şi în 2010, iar perspectiva industriei bancare va rămâne "dificilă". În Polonia, Turcia şi Cehia, sistemul financiar "sănătos" va susţine recuperarea economică, conform Bloomberg.

În ţările cu sectoare financiare fragile, eşecul băncilor de a transfera către clienţi reducerile dobânzilor de politică monetară afectează creşterea creditării, au afirmat Shearing şi Oxley.

Capital Economics estima în septembrie 2009 că economia României se va contracta cu 0,5% în 2010, din cauza creşterii şomajului şi împrumuturilor neperformante, dar şi a reducerii cheltuielilor guvernamentale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici