Care sunt motivele pentru care tot mai multe companii şi-au mutat pierderile în ţări cu taxe mari

Aşa cum timp de 20 de ani marile companii multinaţionale au mutat profitul în ţări cu taxe reduse, corporaţiile au început să transfere discret pierderile cauzate de situaţia dificilă din economia globală către jurisdicţii cu impozite ridicate, pentru a beneficia de stimulentele acordate acolo.

964 afișări
Imaginea articolului Care sunt motivele pentru care tot mai multe companii şi-au mutat pierderile în ţări cu taxe mari

Care sunt motivele pentru care tot mai multe companii şi-au mutat pierderile în ţări cu taxe mari (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Concluzia aparţine unui raport publicat recent de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care notează că pierderile pot fi de asemenea valoroase, deoarece unele ţări cu taxe ridicate, precum SUA, oferă deduceri şi credite fiscale importante ca valoare companiilor cu pierderi.

Odată cu deteriorarea condiţiilor economice globale, marile companii au tot mai puţine profituri de ascuns în paradisurile fiscale din Insulele Caraibe, Europa şi Asia.

Majoritatea jurisdicţiilor cu impozite ridicate, precum SUA, oferă deduceri de taxe şi credite fiscale generoase, care pot reduce costurile de ordin fiscal ale companiilor cu pierderi în perioade de dificultăţi economice, se spune în raportul OCDE.

"Suntem surprinşi de mărimea pierderilor. A schimbat natura jocului", comentează Jeffrey Owens, directorul Centrului pentru politică şi administrare fiscală din cadrul OCDE.

El a adăugat că "transferarea, în consecinţă" a pierderilor companiilor din jurisdicţii cu taxe reduse în ţări cu o fiscalizare ridicată demonstrează "scheme agresive de planificare fiscală".

OCDE nu nominalizează ţări sau companii implicate sau afectate de acest nou trend, însă notează că unele astfel de mişcări sunt legale, în timp ce unele "ocolesc legea" în anumite ţări.

Raportul scoate în evidenţă însă un sector în care această practică este foarte răspândită, cel al serviciilor financiare. Experţii OCDE arată că băncile cu sediul în ţări cu taxe ridicate cumpără şi vând derivate între subsidiarele din zone cu impozite reduse şi mută apoi pierderile în state cu o fiscalizare ridicată, jonglând astfel cu activele financiare generatoare de pierderi.

Owens a afirmat că OCDE încurajează anumite state membre să închidă "portiţele" din lege, care permit în unele cazuri folosirea multiplă a aceloraşi pierderi financiare sau utilizarea pierderilor pentru a "ieftini" tranzacţiile de tip fuziune sau achiziţie.

În studiu au fost incluse Australia, Austria, Canada, Danemarca, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Noua Zeelandă, Norvegia şi Suedia, pe perioada 2000-2009.

Owens a arătat că, deşi raportul nu se referă la Statele Unite, "nu există niciun motiv să crezi că pierderile ar fi mai mici în SUA", sugerând astfel că marile companii americane transferă de asmeenea pierderile către jurisdicţii cu taxe ridicate. Impozitul pe profit este de 35% în SUA, unul dintre cele mai ridicate din lume.

Principiul pe care se bazează această practică este "amânarea" pierderilor, o tehnică legală de contabilitate care permite companiilor să aplice pierderile operaţionale nete din anul curent peste profitul operaţional din următorii ani. Măsura are rolul de a permite companiilor să evite falimentul, însă o consecinţă a acestei concesii este facilitarea reducerii "artificiale" a cheltuielilor fiscale.

Legislaţia care reglementează pierderile variază de la o ţară la alta, iar companiile exploatează aceste diferenţe pentru a-şi reduce cheltuielile fiscale, notează raportul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici