Carnea de porc din România, interzisă în UE: Exportul este oprit pentru 29 de judeţe. Primele măsuri luate de autorităţi

Comisia Europeană interzice exportul cărnii de porc din 29 de judeţe şi a cerut autorităţilor măsuri pentru gestionarea focarelor de pestă porcină. Ministerul Agriculturii înaintează un proiect de ordin care prevede înregistrarea porcilor din gospodăriile populaţiei şi defineşte exploataţiile.

3135 afișări
Imaginea articolului Carnea de porc din România, interzisă în UE: Exportul este oprit pentru 29 de judeţe. Primele măsuri luate de autorităţi

Carnea de porc din România, interzisă în UE. Exportul de carne de porc este interzis pentru 29 de judeţe, autorităţile iau primele măsuri

Comisia Europeană a adăugat, în cadrul unei reuniuni care se desfăşoară în această perioadă, încă patru judeţe - Caraş Severin, Alba, Sibiu şi Neamţ - pe lista celor 25 de judeţe afectate în prezent de restricţiile în privinţa comerţului. Exporturile vor putea fi reluate doar după ridicare restrucţiilor.

"Decizia, care va fi adoptată oficial şi publicată în monitorul oficial săptămâna viitoare, prevede faptul că judeţele Caraş Severin, Alba, Sibiu, Neamţ sunt incluse în zonele restrictionate. De îndata ce restricţiile sunt ridicate, comerţul poate fi reluat", precizează Comisia într-un răspuns la o solicitare a MEDIAFAX.

Măsurile au fost luate după ce Comisia a constatat că situaţia "continuă să se deterioreze". "În urma unei serii de focare semnalate in Romania anul acesta (deja peste 1.500), situaţia pestei porcine din România este considerată ca fiind foarte îngrijorătoare şi mai mult decât atât continuă să se deterioreze. De aceea se impune o extindere adecvată a zonelor restricţionate din România. În zonele demarcate/restricţionate se aplică măsurile de combatere şi prevenţie a extinderii bolii si de asemenea din aceste zone sunt interzise comerţul cu porci şi carne de porc", mai anunţă Comisia.

În acest context, Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică un proiect de ordin care solicită înregistrarea porcilor pentru a avea o evidenţă a acestora. Proiectul delimitează creşterea porcilor astfel: exploataţie de creşterea suinelor de subzistenţă – exploataţie agricolă cu un efectiv de maximum 5 capete porcine, cu greutatea de minimum 30 kg; exploataţie mică de creşterea suinelor – exploataţie agricolă cu un efectiv cuprins între 6-65 capete porcine; exploataţie medie de creşterea suinelor – exploataţie agricolă cu un efectiv cuprins între 66-130 capete porcine; exploataţie mare de creşterea suinelor – exploataţie agricolă cu un efectiv de peste 130 capete porcine.

"Procedura este cea de până acuma, acele judeţe, sunt multe, sunt contaminate, porcii din acele zone nu pot să se ducă spre comunitatea europeană, porcii şi carnea de porc din acele zone, din fermele din acele zone", a explicat pentru MEDIAFAX preşedintele Romalimenta Sorin Minea.

Despre proiectul de ordin al Ministerului Agriculturii, Minea a spus că "se pune control pe fermele mici. Problema noastră era că nu controlam porcii din fermele mici, în sensul că nu erau înregistraţi, erau câţi voiau, nu aveau niciun fel de problemă. La ora actuală, ordinul reglementează clar. Nu interzice creşterea porcului, cum au încercat unii să speculeze. Reglementează altceva. Spune până la 5 porci înregistraţi şi crescuţi cu măsuri de biosecuritate e mică gospodărie şi mănâncă el cu familia lui, între 5 şi nu ştiu câţi porci este exploataţie mică şi o înregistrezi drept exploataţie mică. E o ordine în creştere porcului. În afară de fermele mari există aşa numite ferme mici, care erau o piaţă neagră fără stop şi o plimbare a porcilor dintr-o parte în alta fără nicio noimă. Ele sunt cele care au întreţinut ppesta. Există două soluţii: te apuci şi-i omori pe toţi sau încerci să pui ordine fără să-i aţâţi pe cei mici".

Asociaţia Română a Cărnii consideră că proeictul de ordin, întocmit în urma solicitărilor procesatorilor de carne, face posibilă stoparea pentru moment a deciziei de a include în totalitate teritoriului României în Partea a-III-a a Deciziei (UE) 2014/709, ceea ce ar contribui la efecte dezastroase asupra industriei de procesare a cărnii şi nu numai. Asociaţia Română a Cărnii îşi exprimă convingerea că vor urma şi alte măsuri menite să contribuie la limitarea şi ulterior stoparea circulaţiei virusului pestei porcine africane.

Surse din ANSVSA spun că există posibilitatea ca prin derogare să fie permis comerţul între zone încadrate sub aceleaşi restricţii. Potrivit acestora, situaţia nu ar trebui să genereze o scumpire a cărnii, ci ieftinirea acesteia, din cauza interzicerii exporturilor, în condiţiile în care România exportă 50% din producţia internă.

Potrivit ANSVSA până în prezent 25 de judeţe erau afectate de pesta porcină africană.

Conform Deciziei (UE) 2014/709 clasificarea zonele afectate de pesta porcină africană se face astfel: partea I - riscul se datorează unei anumite proximităţi faţă de populaţia de porci sălbatici infectată, partea II - boala afectează numai populaţia de porci sălbatici , părţile III şi IV - boala afectează atât exploataţiile de porcine, cât şi populaţia de porci sălbatici. În partea IV situaţia epidemiologică a fost stabilizată şi boala a devenit endemică iar în partea III situaţia este încă în schimbare, având o evoluţie incertă.

Taguri:
exporturi,
porci,
pesta

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici