Case de brokeraj din întrega lume înregistrează pierderi masive din cauza francului. Unele dintre acestea au fost nevoite să intre în insolvenţă

Case de brokeraj din întreaga lume, din New York şi până în Noua Zeelandă, înregistrează pierderi masive în urma deciziei Băncii Naţionale a Elveţiei de a permite aprecierea francului, iar unele dintre acestea au fost nevoite să intre în insolvenţă.

1363 afișări
Imaginea articolului Case de brokeraj din întrega lume înregistrează pierderi masive din cauza francului. Unele dintre acestea au fost nevoite să intre în insolvenţă

Case de brokeraj din întrega lume înregistrează pierderi masive din cauza francului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astfel, casa de brokeraj pentru persoane fizice Alpari UK a cerut vineri intrarea în insolvenţă, în urma pierderilor suferite de clienţi din cauza deciziei băncii centrale elveţiene de a renunţa la plafonul valutar.

"Aprecierea recentă a francului, provocată de schimbarea neaşteptată de politică a Băncii Naţionale a Elveţiei a generat o volatilitate excepţională şi o lipsă extremă de lichidităţi", a anunţat Alpari, care este sponsor pe tricourile clubului englez de fotbal West Ham.

Alpari a precizat că în cazul în care clienţii nu pot acoperi pierderile, atunci acestea sunt suportate de companie, aceasta fiind nevoită să confirme că a intrat în insolvenţă.

Furnizorul de servicii online de trading London Capital Group Holding a înregistrat o pierdere legată de francul elveţian de până la 1,7 milioane de lire.

Astfel de pierderi provoacă întrebări legate de viitorul serviciilor de trading pentru persoane fizice pe piaţa valutară internaţională.

Potrivit unui studiu recent al Băncii Reglementelor Internaţionale, ponderea operaţiunilor de trading pentru persoane fizice este de aproape 4%, pe o piaţă valutară de aproape 2.000 de miliarde de dolari.

Autorităţile de reglementare din Noua Zeelandă şi Hong Kong au anunţat că verifică companiile de brokeraj şi băncile care fac tranzacţii cu franci elveţieni, în urma informaţiilor privind volatilitatea şi pierderi.

Dealeri din Londra de la bănci precum Deutsche Bank, UBS Group şi Goldman Sachs Group au făcut eforturi să proceseze ordinele de tranzacţii, în urma anunţului surprinzător al băncii centrale elveţiene.

Deutsche Bank, al doilea mare trader valutar la nivel mondial, a înregistrat pierderi de circa 150 de milioane de dolari, în urma eliminării plafonului pentru francul elveţian, potrivit unei persoane apropiate situaţiei. Un purtător de cuvânt al băncii a refuzat să comenteze informaţia.

La New York, FXCM, una dintre cele mai mari platforme de tranzacţionare destinate operaţiunilor valutare online şi pentru persoane fizice, a anunţat că ar putea să încalce unele prevederi privind nivelul capitalului, după ce clienţii au suferit pierderi de 225 de milioane de dolari. Acţiunile FXCM au scăzut cu 80% în timpul tranzacţiilor electronice premergătoare deschiderii bursei şi au fost suspendate temporar de la tranzacţionare, după deschidere.

La Hong Kong, presa a relatat că clienţii HSBC Holdings au putut să cumpere franci elveţieni la un curs sub cel din piaţă, timp de mai multe ore, prin sistemul online, realizând profit de mii de dolari. Banca a anunţat că în prezent tranzacţiile online se desfăşoară normal şi că investighează informaţiile că clienţii au putut să tranzacţioneze franci la cursul vechi, după ridicarea plafonului valutar de către Banca Naţională a Elveţiei.

Banca Naţională a Elveţiei a decis joi să renunţe la plafonul cursului de schimb de minimum 1,2 franci pe euro, măsură pe care instituţia a adoptat-o în luna septembrie 2011. În urma anunţului, francul s-a apreciat cu până la 38% faţă de dolar şi 41% faţă de euro.

La ora transmiterii ştirii, euro se află sub pragul de 1 franc elveţian, fiind cotat la 0,9765 franci/euro. Euro s-a situat vineri aproape permanent peste nivelul de 1 franc şi a coborât doar spre finalul zilei sub acest prag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici