Cât costă să studiezi la o facultate din afara ţării

O companie a calculat costul studiilor la facultăţi din afara ţării. În sistemul public european, taxele de şcolarizare, în general, nu sunt foarte mari. În sistemul privat din afara spaţiului european, însă, universităţile au o taxă de şcolarizare foarte mare.

6455 afișări
Imaginea articolului Cât costă să studiezi la o facultate din afara ţării

Cât costă să studiezi la o facultate din afara ţării

Costurile legate de studiul în străinătate se împart în două categorii principale: pregătirea pentru aplicare şi costul propriu-zis din timpul facultăţii.

Pregătirea pentru aplicare

Pentru ca juniorul să poată aplica la o universitate din afara ţării, cei mai mulţi părinţi iau în calcul, ca prim pas, meditaţiile la limba engleză pentru a obţine certificări de tipul TOEFL, IELTS, Cambridge sau meditaţii la matematică pentru examenul SAT (bacalaureatul american). Meditaţiile, atât la limba engleză, cât şi la matematică costă aproximativ 50 de lei / oră, dar trebuie luată în calcul o şedinţă de 1,5-2 ore de cele mai multe ori. Drept urmare, dacă elevul are meditaţii la engleză şi matematică într-un ritm de o şedinţă pe săptămână, costul se ridică la 800-1000 de lei / lună.

La acest cost se adaugă apoi cheltuielile cu aplicarea propriu-zisă:

• taxele de aplicare – în general între 0 şi 150 de euro / per facultate
• taxele de înscriere la examene (~200 euro pentru examenele de limbă, 60 USD examenul SAT)
• costurile notariale şi traduceri legalizate (10-15 euro per document).
• dacă este cazul, cheltuielile legate de obţinerea vizei (160 USD)

În total, aceste costuri cu aplicarea se ridică la aproximativ 250 euro pentru Europa şi 630 USD pentru SUA.

Odată finalizat procesul de aplicare, dacă studentul este admis la universitate, vorbim despre costurile aferente taxei de şcolarizare şi de cheltuielile de zi cu zi – cazare, masă, transport şi bani de buzunar. Aceste costuri diferă însă, substanţial, în funcţie de zona geografică în care se află universitatea respectivă.

În sistemul public european, taxele de şcolarizare, în general, nu sunt foarte mari. “La universităţile din Uniunea Europeană, costurile mai mari vin din cheltuielile de zi cu zi, care pot să ajungă la 1.000 – 1.500 de euro pe lună, în funcţie de ţară. În general, un buget de 15.000 de euro pe an, cu totul inclus, este considerat un buget bun pentru Europa”, a declarat Andrei Nicolae, Fondator şi CEO Youni.

Pe de altă parte, în sistemul privat din afara spaţiului european, în special în cel din Statele Unite ale Americii, universităţile au o taxă de şcolarizare foarte mare (între 50.000 şi 100.000 USD pe an de studiu), dar majoritatea oferă burse foarte consistente astfel încât costul mediu după obţinerea burselor este 15.000 - 25.000 USD / an. În plus, cazarea şi masa sunt incluse, întrucât facultăţile dispun de campusuri universitare unde studenţii beneficiază de toate facilităţile.

“Principalele tipuri de burse sunt: Financial aid – bursă care se oferă în funcţie de situaţia financiară a familiei şi Bursa de merit – bursă care se oferă în funcţie de calitatea dosarului. Cu un dosar foarte bun, un student poate avea zero costuri legate de studiul la facultate”, a completat Andrei Nicolae.

În Marea Britanie, odată cu ieşirea regatului din Uniunea Europeană, sistemul pentru cei care doresc să urmeze studiile acolo s-a modificat. Taxele de şcolarizare sunt între 15 - 19.000 de lire sterline / an cu excepţia Cambridge / Oxford dar, din păcate, în prezent nu mai poţi aplica pentru împrumutul studenţesc în Marea Britanie. Există însă posibilitatea ca elevul să obţină pre-settlement, caz în care taxele de şcolarizare se reduc la 9000 de lire /an (aşa cum era înainte de Brexit) iar studentul poate obţine credit pentru studii. Aplicarea pentru pre-settlement nu e facilă şi implică relocarea în Marea Britanie pentru măcar 3 luni înainte de începerea studiilor acolo, ceea ce ridică totalul cheltuielilor cu aplicarea la o universitate britanica cu peste 3000 de lire sterline. Obţinerea pre-settlementului nu este însă garantată.

În Australia, studenţii internaţionali plătesc taxe de şcolarizare ce variază de la o universitate la alta; în general, sunt cuprinse între 20.000-40.000 AUD / anual. Unele universităţi oferă burse parţiale, care pot acoperi între 10% şi 30% din costurile totale. Criteriile de acordare a acestor burse sunt diferite: naţionalitate, GPA, program de studiu, etc. Alte cheltuieli se referă la: asigurarea medicală obligatorie pe perioada studiilor ($700AUD/an), taxa de viza $650 AUD, controlul medical (aproximativ $250AUD). În prezent, studenţii internaţionali pot muncii full-time. În contextul în care Australia are unul dintre cele mai ridicate salarii minime din lume ($22AUD/ora), studenţii reuşesc să îşi acopere cea mai mare parte a costurilor.

Pentru a-şi susţine costurile legate de studiu, tinerii pot aplica pentru împrumuturi studenţeşti – mai puţin în Australia. Aceste împrumuturi se pot obţine fie în ţara de origine, fie la universităţile din străinătate care oferă această opţiune. Împrumuturile de studii au dobânda mult mai mică decât cele standard şi încep să fie plătite după ce studentul termină facultatea – practic, atunci când se angajează.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici