Cât de tare a lovit pandemia în industria HoReCa. Restaurantele, afectate serios: ce spun patronii despre măsurile luate de autorităţi

Industria HoReCA a fost una dintre cele mai grav afectate de pandemie. Restaurantele şi hotelurile au fost nevoite să se închidă pe perioada stării de urgenţă.

4191 afișări
Imaginea articolului Cât de tare a lovit pandemia în industria HoReCa. Restaurantele, afectate serios: ce spun patronii despre măsurile luate de autorităţi
Restaurantele sunt închise şi acum, dar potrivit unui studiu Restograf, peste 97,3% dintre restaurante se vor redeschide de îndată ce legea o va permite, sau la scurt timp după. Cea mai mare provocare va fi plata salariilor şi reatragerea clienţilor.

Cât de grav a fost afectată industria HoReCa

Majoritatea celor care au răspuns în cadrul studiului Restograf administrează cel puţin un restaurant (76,8%), iar vechimea medie a localurilor este de şapte ani şi jumătate. Dintre acestea, 36,5% sunt restaurante cu o activitate de peste 10 ani, iar 14,4% sunt pe piaţă de peste 9 ani. Cu alte cuvinte, vorbim de specialişti HoReCa, oameni cu experienţă în administrarea afacerii. Chiar şi în aceste condiţii, cifra de afaceri s-a redus, în medie, cu 83% faţă de anul 2019. Astfel 41,1% spun că au înregistrat pierderi de 100%, 21,9% din respondenţi spun că cifra de afaceri a scăzut cu 90%, iar 9,6% estimează o scădere de 80%.
 
Niciun respondent nu a înregistrat scăderi mai mici de 20% sau impact pozitiv asupra cifrei de afaceri! Situaţia este mai mult decât dificilă, iar cifrele vorbesc de la sine! În aceste condiţii, peste 50% din respondenţi cred că va dura undeva între 6-12 luni pentru ca cifra de afaceri să revină la nivelul din 2019.
 
Chiar şi aşa, 97.3% din operatori declară că vor deschide imediat ce legea le va permite, sau la scurt timp după şi doar 2,7% din respondenţi declară că nu vor mai redeschide localurile.
 
Momentul redeschiderii va veni însă cu o serie de provocări, dintre care top 3 sunt legate, în opinia proprietarilor, de reîntoarcerea clienţilor (64,4%), plata salariilor (64,4%) şi a chiriilor (61,6%). Sănătatea personalului şi a clienţilor este îngrijorarea cu numărul patru pentru angajatori.
 
Potrivit studiului realizat de Restograf, doar 25% dintre cei chestionaţi s-au declarat mulţumiţi de măsurile luate de autorităţi, în timp ce 41,7% se declară nemulţumiţi, iar 33,3% foarte nemulţumiţi.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici