Cât de valoros e IT-ul pentru România. Sectorul se apropie de 7% din PIB, contribuţia industriei a scăzut sub 20%

Cei aproape 212.000 de angajaţi din sectorul IT&C au adus o contribuţie de 6,7% la formarea PIB-ului în cel de-al treilea trimestru al anului 2021, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică.

1534 afișări
Imaginea articolului Cât de valoros e IT-ul pentru România. Sectorul se apropie de 7% din PIB, contribuţia industriei a scăzut sub 20%

În numai patru ani, contribuţia secto­rului-vedetă al economiei la formarea PIB a crescut cu două puncte procentuale şi se îndreaptă cu paşi repezi spre o pondere de 7% din PIB.

„România reuşeşte în ultimii ani să demonstreze că devine o forţă în domeniul IT&C. E un domeniu în care România nu doar că e pe urma Occidentului, dar din multe puncte de vedere converge către o medie europeană şi o depăşeşte frecvent ca nivel de competenţă, ca nivel de valoare a joburilor, ba chiar în ultimii ani, ca nivel de cost al forţei de muncă în multe contexte. Asta înseamnă cumva că reuşim să mutăm munca de IT dintr-o zonă de outsourcing nediferenţiat într-o zonă creatoare de mai multă valoare, ceea ce e de obicei în zona aceea de diferenţiere, în care o companie şi o naţiune, dacă descoperă că a avut un pic de talent şi un pic de rezultate, ar trebui să investească în continuare”, a explicat Sergiu Neguţ, cofondator al FintechOS, un furnizor de tehnologie pentru industria serviciilor financiare.

Contribuţia sectorului IT&C la PIB a crescut în ultimii patru ani de la 4,7% la aproape 7%. În fiecare an, numărul de IT-şti a crescut cu câte 10.000 şi a ajuns la 212.000 de angajaţi.

IT&C-ul este unul dintre puţinele sectoare în care aportul la PIB a crescut în ultimii ani. Industria, spre exemplu, unul dintre pilonii principali ai economiei, a ajuns la o contribuţie la PIB de 19,6% în T3/2021, în scădere faţă de nivelul de 24,3%, cât era în T3/2018.

Un angajat din sectorul IT&C câştigă, în medie, un salariu de peste 7.100 de lei net pe lună, dublu faţă de cel al unui angajat plătit cu salariul mediu pe economie. În producţia de software, salariul mediu de aproape 8.600 de lei net în octombrie 2021 a fost cel mai mare la nivel naţional.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici