CE a îmbunătăţit uşor proiecţia de creştere economică a UE pentru acest an

Comisia Europeană (CE) a ridicat uşor proiecţia de creştere economică din Uniunea Europeană (UE) pentru acest an, de la 1,7%, cât a estimat în noiembrie 2009, la 1,8%, datorită îmbunătăţirii condiţiilor economice externe şi consolidării încrederii populaţiei şi companiilor.

25 afișări
Imaginea articolului CE a îmbunătăţit uşor proiecţia de creştere economică a UE pentru acest an

CE a îmbunătăţit uşor proiecţia de creştere economică a UE pentru acest an (Imagine: Shutterstock)

"Majorarea estimării referitoare la creşterea Produsului Intern Brut (PIB) din UE reflectă perspectivele uşor mai bune pentru economia globală, în principal pentru SUA, dar şi încrederea mai puternică. Perspectiva economică îmbunătăţită pentru mediul extern va reprezenta un sprijin pentru exporturile UE", se arată într-un comunicat al CE.

Estimarea CE privind creşterea economiei Uniunii se bazează pe evoluţia probabilă a PIB din Germania, Spania, Franţa, Italia, Olanda, Polonia şi Marea Britanie.

Astfel, Comisia anticipează că în Germania, cea mai mare economie europeană, PIB va avansa în acest an cu 2,4%. Estimarea anterioară, din noiembrie, a prevăzut un avans de 2,2%.

În Spania, economia ar urma să crescă cu 0,8%, ( faţă de un avans de 0,7% anticipat anterior). CE a îmbunătăţit, de asemenea, de la 1,6% la 1,7% proiecţia de creştere a PIB pentru Franţa. Estimarea referitoare la Italia a fost menţinută la 1,1%. În cazul Olandei, prognoza de creştere economică a fost ridicată de la 1,5% la 1,7%.

Pentru Polonia, Comisia prevede un avans al PIB de 4,1% (faţă de o creştere de 3,9% estimată anterior). Proiecţia privind creşterea economică din Marea Britanie a fost redusă, însă, de la 2,2% la 2%.

"Ritmul revenirii economice rămâne inegal în UE. Germania continuă să beneficieze de o cerere externă şi internă puternică", menţionează raportul.

În zona euro, economia ar urma să crească cu 1,6%, estimare majorată cu 0,1 puncte procentuale.

În privinţa inflaţiei, CE a ridicat proiecţia cu 0,4 puncte procentuale, atât pentru UE cât şi pentru zona euro, la 2,5%, respectiv 2,2%.

Comisia notează că situaţia pieţei muncii din Uniune dă semne de îmbunătăţire.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici