CE a simplificat regulile de aprobare a ajutoarelor de stat

Comisia Europeană (CE) a simplificat regulile de aprobare a ajutoarelor de stat astfel încât să grăbească această procedură, după ce mai multe ţări europene au criticat autorităţile de la Bruxelles pentru ritmul lent în care adoptă deciziile.

26 afișări
Imaginea articolului CE a simplificat regulile de aprobare a ajutoarelor de stat

CE a simplificat regulile de aprobare a ajutoarelor de stat

"Noile reguli vor fi benefice afacerilor, facilitând decizii mai rapide referitoare la ajutoarele de stat, în principal printr-o cooperare mai bună între statele membre şi Comisia Europeană", a declarat comisarul european pentru Competiţie, Neelie Kroes.

În prezent, Comisia adoptă în şase luni o decizie bazată pe investigaţii preliminare ale măsurilor propuse de diferite state şi în 20 de luni în cazul în care este iniţiată o anchetă formală.

"Asemenea perioade de timp şi lipsa predictibilităţii referitoare la data la care va fi adoptată decizia nu satisfac cerinţele afacerilor moderne. Din această cauză, Comisia s-a angajat să simplifice şi să accelereze procedurile legate de ajutoarele de stat", se arată într-un comunicat al CE.

Procedurile de aprobare a ajutoarelor de stat au fost sistematizate într-un Cod al Bunelor Practici, care urmăreşte îmbunătăţirea procesului pe arii mai extinse, precum prenotificările, tratamentul notificărilor, procedura de investigare normală şi tratamentul plângerilor, şi într-un alt instrument denumit "Procedura Simplificată", aplicabil doar în anumite cazuri specifice.

CE va decide în următoarele luni dacă va aproba sau nu o serie de planuri de restructurare ale unor bănci.

La începutul lunii aprilie, ministrul german al Finanţelor, Peer Steinbrueck, a criticat ritmul lent în care Comisia adoptă deciziile, considerând că acestă situaţie subminează încrederea în sistemul financiar. El a adăugat că regulile competiţiei nu ar trebui să obstrucţioneze eforturile statelor europene de a sprijini băncile.

Critici asemănătoare au venit şi din partea Băncii Centrale Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici