CE: Apariţia unor noi turbulenţe financiare este inevitabilă fără consolidare bugetară

Comisarul european pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn, apreciază că este inevitabilă apariţia unor noi turbulenţe financiare dacă politicile de consolidare fiscală nu sunt adoptate de toate statele Uniunii Europene (UE).

21 afișări
Imaginea articolului CE: Apariţia unor noi turbulenţe financiare este inevitabilă fără consolidare bugetară

CE: Apariţia unor noi turbulenţe financiare este inevitabilă fără consolidare bugetară (Imagine: Mediafax Foto)

"Fără consolidare fiscală, nu pot fi evitate noi turbulenţe financiare, iar o creştere economică durabilă este puţin probabilă. Poziţia bugetară a UE va trebui să devină restrictivă începând cu 2011, perioadă în care revenirea ar trebui să se accentueze. O datorie publică în creştere şi pe punctul de a scăpa de sub control monopolizează resursele destinate, în mod normal, serviciilor de bază. Fără reforme, Europa riscă să intre într-un declin lent", afirmă Rehn într-un articol publicat de Le Monde.

Cetăţenii Uniunii trebuie să adopte o poziţie înţeleaptă în faţa apelurilor la severitate bugetară, deoarece nu este nimic mai antisocial decât un sistem al finanţelor publice neviabil, a adăugat el.

Severitatea nu trebuie să fie, însă, singurul obiectiv al europenilor, a afirmat comisarul, propunând efectuarea de reforme în domeniul fiscalităţii şi sistemului social, pentru sprijinirea pieţei muncii, şi simplificarea cadrului financiar în scopul permiterii dezvoltării companiilor.

Comisarul consideră, totodată, că Uniunea nu a scăpat de pericol, în pofida stabilirii unui mecanism de salvare financiară pentru Grecia şi a unui plan de susţinere a zonei euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici