CE dă verde castraveţilor curbaţi şi morcovilor noduroşi

Castraveţii curbaţi şi morcovii noduroşi vor putea fi vânduţi fără restricţii în UE, potrivit unei iniţiative a Comisiei Europene, care îşi propune să fie "un element major în eforturile continue de raţionalizare şi simplificare a normelor comunitare şi de reducere a birocraţiei".

112 afișări
Imaginea articolului CE dă verde castraveţilor curbaţi şi morcovilor noduroşi

CE dă verde castraveţilor curbaţi şi morcovilor noduroşi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Normele europene referitoare la dimensiunile şi formele fructelor şi legumelor vor fi date uitării după ce statele UE au votat, miercuri, asupra propunerilor Comisiei de a abroga standardele specifice de comercializare pentru 26 de tipuri de fructe şi legume, potrivit Comisiei Europene.

Standardele de comercializare vor fi totuşi menţinute parţial pentru zece dintre cele 26 de tipuri de fructe şi legume. În cazul acestora, pentru prima dată statele membre pot autoriza magazinele să vândă produse care nu respectă standardele, atât timp cât etichetarea lor permite deosebirea pe categoriile "extra", "I" şi "II".

Cele zece tipuri de produse reprezintă 75% din valoarea comerţului comunitar: mere, citrice, kiwi, lăptuci, piersici şi nectarine, pere, căpşune, ardei graşi, struguri de masă şi roşii. Statele UE pot scuti aceste produse de la aplicarea standardelor, dacă sunt vândute în magazine cu o etichetă corespunzătoare.

Practic, asta înseamnă că un măr care nu respectă standardele poate fi vândut totuşi în magazine cu condiţia să fie etichetat cu menţiunea "produs destinat prelucrării" sau cu o menţiune echivalentă, precizează CE.

Sursa citată apreciază că iniţiativa de a renunţa la aceste standarde "reprezintă un element major în eforturile sale continue de raţionalizare şi simplificare a normelor comunitare şi de reducere a birocraţiei".

"Acesta este începutul unei noi ere pentru castraveţii curbaţi şi morcovii noduroşi", a declarat comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Mariann Fischer Boel.

"Este un exemplu concret al eforturilor noastre de reducere a birocraţiei inutile. Pur şi simplu, nu este nevoie ca astfel de chestiuni să fie reglementate la nivelul UE. Este mult mai bine ca ele să fie lăsate la latitudinea operatorilor de pe piaţă. Iar în condiţiile actuale de creştere a preţurilor alimentelor şi de dificultăţi economice, consumatorii trebuie să aibă posibilitatea de a alege dintr-o gamă de produse cât mai largă cu putinţă. Nu are sens să aruncăm produse perfect consumabile, doar pentru că nu au forma corectă", a adăugat oficialul european.

CE reaminteşte că în timpul negocierilor de anul trecut cu privire la reforma organizării comune a pieţei fructelor şi legumelor, Comisia s-a angajat să reducă birocraţia inutilă prin renunţarea la o serie de standarde de comercializare pentru fructe şi legume.

Votul acordat miercuri presupune abrogarea acestor standarde pentru 26 de produse: caise, anghinare, sparanghel, pătlăgele vinete, avocado, fasole, varză de Bruxelles, morcovi, conopidă, cireşe, dovlecei, castraveţi, ciuperci de cultură, usturoi, alune în coajă, varză de iarnă, praz, pepene galben, ceapă, mazăre, prune, ţelină pentru peţiol şi frunze, spanac, nuci în coajă, pepene verde şi andive.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici