CE: Deficitul bugetar al României va ajunge la 3,5% din PIB în 2008

CE anticipează că deficitul bugetar al României va ajunge la 3,5% din PIB în 2008, depăşind nivelul maxim impus prin Tratatul de la Maastricht, din cauza majorării cheltuielilor publice, în special prin creşterea salariilor, subvenţiilor şi transferurilor sociale, şi va avansa la 4% din PIB în 2009.

19 afișări
Imaginea articolului CE: Deficitul bugetar al României va ajunge la 3,5% din PIB în 2008

CE: Deficitul bugetar al României va ajunge la 3,5% din PIB în 2008 (Imagine: Mediafax Foto)

"Relaxarea politicilor fiscale continuă şi se estimează că deficitul bugetar se va deteriora de la 2,6% din PIB în 2007 la aproape 3,5% în acest an", se arată în prognoza de toamnă a Comisiei Europene (CE).

Au fost aprobate mai multe rectificări bugetare, care au insemnat utilizarea mai multor venituri din taxe pentru majorarea cheltuielilor curente, în special pentru creşterea salariilor publice, subvenţiilor şi transferurilor sociale, menţionează raportul.

CE notează că există un risc major ca majorările salariilor din sectorul public să fie în mod semnificativ mai mari în 2008, în special dacă decizia recentă de creştere a salariilor profesorilor cu 50% va fi pusă în practică.

"Acest lucru ar putea declanşa cereri de majorări salariale similare în sectorul public", avertizează Comisia.

Un al doilea risc se referă la faptul că veniturile ar putea scădea, în special dacă avansul economic se va reduce substanţial.

"În al treilea rând, ar putea exista presiuni privind noi cheltuieli publice înaintea alegerilor din 2008 şi 2009. Toate aceastea vor continua registrul general întunecat al planificării şi execuţiei bugetare", se spune în raport.

Pe de altă parte, contribuţiile sociale vor fi afectate de reorientarea contribuţiilor la pensii, al cărei cost bugetar este anticipat la 0,2% din PIB, precum şi de reducerea treptată a ratei contribuţiei sociale pe parcursul anului 2008.

CE anticipează că deficitul bugetar va continua să crească în 2009, respectiv la 4% din PIB, "din cauza unei noi majorări a pensiilor, impactului complet al reducerilor ratei contribuţiilor din 2008 şi a costurilor legate de al doilea pilon de pensii (0,3% din PIB)".

Presupunând că acţiunile anunţate nu se vor schimba, deficitul bugetar se va menţine cu mult peste 3,5% în 2010, avertizează Comisia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici