CE este încrezătoare că Guvernul va acţiona rapid pentru a compensa decizia de neconstituţionalitate

Comisia Europeană (CE) a luat act de decizia Curţii Constituţionale privind măsurile de austeritate şi se arată încrezătoare că Guvernul va adopta fără întârziere măsuri pentru a compensa decizia de neconstituţionalitate.

16 afișări
Imaginea articolului CE este încrezătoare că Guvernul va acţiona rapid pentru a compensa decizia de neconstituţionalitate

CE este încrezătoare că Guvernul va acţiona rapid pentru a compensa decizia de neconstituţionalitate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Comisia Europeană este încrezătoare că adoptarea rapită a măsurilor compensatorii va permite acordarea următoarei tranşe fără întârziere", se arată într-un comunicat al CE.

Executivul Uniunii Europene precizează că are contacte strânse cu Guvernul, FMI şi Banca Mondială în privinţa măsurilor compensatorii care vor fi adoptate pentru a atinge ţinta de deficit bugetar din acest an.

"Până acum, Guvernul României a manifestat un angajament ferm în vederea implementării măsurilor necesare pentru a atinge obiectivele din program şi pentru a readuce finanţele publice româneşti pe un făgaş sustenabil (...) Discuţiile cu autorităţile progresează bine, iar Comisia este încrezătoare că măsurile compensatorii vor fi adoptate în următoarele zile", se spune în comunicat.

Dacă măsurile vor fi adoptate urgent, următoarea tranşă, de 1,15 miliarde euro, din împrumutul acordat de UE României nu ar trebui ca următoarea tranşă să întârzie, notează CE.

Comisia va evalua implementarea măsurilor de consolidare fiscală în timpul misiunii de revizuire a acordului de ajutor extern programată pentru sfârşitul lunii iulie, urmând să ia atunci o decizie privind tranşa.

Guvernul a decis, după ce instanţa supremă a declarat neconstituţională scăderea pensiilor cu 15%, să majoreze TVA de la 19% la 24%.

Parlamentul a votat, marţi, pentru eliminarea articolului care se referă la reducerea pensiilor din legea echilibrului bugetar, aceasta fiind astfel pusă în acord cu decizia Curţii Constituţionale. Legea echilibrului bugetar rămâne astfel axată în principal pe scăderea salariilor angajaţilor din sectorul public cu 25%.

România are un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro. Comisia Europeană ar urma să acorde României în luna septembrie următoarea tranşă de împrumut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici