CE: Producătorii auto trebuie să-şi rezolve singuri problemele

Comisia Europeană (CE) consideră că producătorii auto trebuie să-şi rezolve problemele pe cont propriu, iar orice ajutor venit din partea guvernelor ar trebui să fie temporar şi conform cu reglementările Uniunii Europene (UE).

21 afișări
Imaginea articolului CE: Producătorii auto trebuie să-şi rezolve singuri problemele

CE: Producătorii auto trebuie să-şi rezolve singuri problemele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Franţa a stat, în februarie, la baza unor polemici referitoare la caracterul protecţionist al programelor de relansare economică aplicate în diferite state, când a pus la dispoziţia principalilor constructori auto locali, Renault şi PSA Peugeot-Citroen, fonduri de şase miliarde euro, în schimbul angajamentului că nu vor închide uzine pe teritoriul francez.

Executivul UE, care analizează programul francez, este îngrijorat că aceste măsuri încalcă regulile pieţei unice şi pe cele ale acordării ajutorului de stat. Temeri similare a provocat şi planul cu fonduri de 1,2 miliarde euro elaborat de guvernul Italiei pentru a susţine producătorii auto.

"Principala responsabilitate în administrarea crizei revine chiar industriei de profil, companiilor în sine şi conducerii acestora. Sprijinul public, la nivelul statului, cu o ţintă precisă şi temporar, poate folosi la completarea eforturilor industriei de a contracara criza şi de a amortiza efectele negative implicate de restructurări", se arată într-un document al CE, obţinut de Reuters.

Documentul îndeamnă constructorii auto să rezolve problemele structurale legate de eficienţa producţiei şi capacităţii.

Industria auto din Europa înregistrează în mod normal vânzări anuale de 780 miliarde euro şi asigură 12 milioane de locuri de muncă. Analiştii consideră că producţia în acest sector ar putea să scadă cu cel puţin 15% în acest an, iar producătorii de automobile vor avea nevoie de până la 15 miliarde euro ca sprijin financiar în 2009.

Guvernele statelor UE ar trebui să-şi coordoneze acţiunile pentru a preveni încălcarea regulilor concurenţei şi apariţia protecţionismului, potrivit sursei citate.

"Perioadele de incertitudini economice cresc probabilitatea ca statele să încerce să-şi protejeze industria ridicând bariere comerciale. Competiţia corectă pe o piaţa deschisă poate să ajute în lupta contra crizei economice actuale, în timp ce orice măsură protecţionistă amplifică problemele", se mai arată în documentul CE.

Comisia a anunţat, miercuri, că analizează şi programul de patru miliarde euro elaborat de Spania cu scopul de a sprijini industria auto, pentru a se asigura că respectă normele europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici