CE propune reducerea la jumătate a tarifelor pentru mesaje text internaţionale

Tariful pentru transmiterea mesajelor text între utilizatori de telefonie mobilă care nu se află în statele de domiciliu, în Uniunea Europeană, va scădea mai mult de jumătate, potrivit unui proiect al Executivului de la Bruxelles, a declarat luni o sursă apropiată discuţiilor.

22 afișări
Imaginea articolului CE propune reducerea la jumătate a tarifelor pentru mesaje text internaţionale

CE propune reducerea la jumătate a tarifelor pentru mesaje text internaţionale

Comisarul european pentru Telecomunicaţii, Viviane Reding, va anunţa joi noul pachet de măsuri, care va introduce noi plafoane maxime la tarifele la convorbiri în roaming pentru încă trei ani, potrivit sursei citate.

Plafonarea preţurilor apelurilor efectuate în roaming, introdusă în legislaţia europeană în 2007, a fost una dintre cele mai populare măsuri ale CE.

Propunerea lui Reding de a diminua tarifele la mesaje text internaţionale ar reduce facturile la telefonie mobilă pentru clienţii care îşi petrec vacanţa peste hotare.

Reglementatorii locali din domeniul telecomunicaţiilor din statele UE au calculat că preţul mediu de transmitere a mesajelor text în regim roaming ar putea fi redus de la circa 30 de eurocenţi în prezent la 11-15 eurocenţi, reducând semnificativ costurile pentru consumatori fără a afecta serios operatorii.

Reding a stabilit pentru companii un obiectiv de 12 eurocenţi pe mesaj text, dar un studiu al guvernului din Danemarca recomandă chiar o valoare de 4,2 eurocenţi. Potrivit Reuters, oficialul european va stabili un plafon între cele două valori.

Comisarul a avertizat, în prealabil, cele mai mari companii europene de profil, printre care Vodafone, O2, T-Mobile şi Orange, că va propune plafonarea tarifelor, dacă operatorii nu reduc costurile mesajelor text şi transferului de date în regim roaming pe teritoriul UE.

Pe de altă parte, companiile au arătat că nu pot introduce reduceri de preţ coordonate, deoarece ar putea încălca astfel legislaţia antitrust, şi, ca soluţie de compromis, au redus tarifele pentru schimbul de date şi au oferit mesaje text gratuite în cadrul pachetelor de servicii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici