CE renunţă la o investigaţie împotriva MasterCard, după ce compania a promis reducerea comisioanelor

Comisia Europeană a renunţat la o investigaţie referitoare la comisioanele pentru tranzacţiile cu carduri practicate de MasterCard, după ce compania a promis reducerea acestora, dar decizia a nemulţumit retailerii care cer eliminarea lor, transmite Reuters.

8 afișări

MasterCard, care operează a doua mare reţea de carduri de credit la nivel mondial, a oferit reducerea la jumătate a comisioanelor, ca măsură temporară până la finalizarea unui apel în justiţie în această problemă.

"Acest acord temporar dă un semnal extrem de negativ în Europa. Decizia este îngrozitoare şi contăm pe Comisia Europeană, să câştige procesul în justiţie", a declarat Xavier Durieu, secretar general al asociaţiei retailerilor EuroCommerce.

Disputa cu MasterCard face parte dintr-o campanie mai largă a autorităţilor de la Bruxelles de susţinere a creşterii economice prin îmbunătăţirea accesului populaţiei la bunuri şi servicii prin reducerea comisioanelor bancare şi a celor aplicate tranzacţiilor prin carduri.

Potrivit retailerilor, comisioanele pentru tranzacţiile prin carduri în Europa totalizează 12 miliarde de euro pe an.

"Aceste comisioane reprezintă o sursă ascunsă de venituri pentru bănci. MasterCard nu le poate justifica nivelul", a declarat comisarul pentru Concurenţă Neelie Kroes într-o conferinţă de presă.

Comisia Europeană a stabilit, în decembrie 2007, că MasterCard încalcă legislaţia comunitară antitrust prin comisioanele aplicate tranzacţiilor transfrontaliere prin cardurile de credit şi cele de debit Maestro, suportate de retaileri. CE a cerut companiei să ia măsuri pentru corectarea problemei în decurs de şase luni.

MasterCard a respins decizia Comisiei şi a înaintat apel la Curtea Europeană de primă Instanţă, dar procesul nu a fost finalizat.

Kroes a declarat că nu este nevoie ca investigaţia să continue, după ce MasterCard s-a angajat ca, de la 1 iulie, să micşoreze comisioanele la 0,3% în cazul operaţiunilor cu carduri de credit, respectiv 30 de euro cenţi pentru o tranzacţie de 100 de euro.

Comisioanele pentru tranzacţiile cu carduri de debit vor fi reduse cu 0,2%.

În 2007, comisioanele MasterCard pentru operaţiunile transfrontaliere cu carduri variau între 0,8% şi 1,9%.

Comisia Europeană continuă o investigaţie împotriva companiei concurente Visa Europe, care aplică un comision pe tranzacţiile cu carduri de 0,7% din valoarea acestora.

MasterCard şi Visa domină plăţile transfrontaliere cu carduri, iar potenţialii concurenţi aşteaptă rezultatul cazurilor referitoare la comisioane.

CE a precizat că MasterCard a acceptat şi să renunţe la majorările de comisioane aplicate în iulie 2008 şi să crească transparenţa şi concurenţa în domeniul plăţilor cu carduri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici