Ce se întâmplă dacă eşti prins în vamă cu o sumă mai mare de 10.000 de euro

  • Legislaţia prevede interdicţia unui cetăţean de a trece graniţa având asupra lui peste 10.000 de euro cash.
  • Pedeapsa conţine confiscarea sumei, dar un proiect lansat recent în dezbate publică încearcă modificarea acestei prevederi.
6892 afișări
Imaginea articolului Ce se întâmplă dacă eşti prins în vamă cu o sumă mai mare de 10.000 de euro

Ce se întâmplă dacă eşti prins în vamă cu o sumă mai mare de 10.000 de euro

Persoanele care trec prin punctele de frontieră ale României cu sume în numerar egale sau mai mari de 10.000 de euro nu vor mai risca să le fie confiscaţi banii, ci vor risca amenzi cuprinse între 3.000 şi 50.000 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern iniţiat de Ministerul Finanţelor.

Proiectul de act normativ, ce a fost pus marţi în dezbatere publică, va pune în acord legislaţia autohtonă cu un regulament european privind controlul numerarului care intră sau iese din Uniunea Europeană, respectiv Regulamentului (UE) 2018/1672.

Proiectul de HG va armoniza cadrul legislativ şi cu decizia dată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene la începutul anului trecut în care s-a stabilit că persoanelor care intră sau ies din România şi nu declară sumele ce depăşesc 10.000 de euro nu le pot fi confiscaţi aceşti bani.

Cei care nu declară sumele egale sau mai mari de 10.000 de euro la trecerea printr-un punct vamal vor putea fi amendaţi cu sume cuprinse între 3.000 şi 50.000 lei (aproximativ 10.000 euro), aceasta fiind amenda maximă care poate fi stabilită printr-o hotărâre de Guvern, conform OG 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.

Deoarece în proiect se stabileşte o diferenţă importantă între minimul şi maximul amenzii contravenţionale, autoritatea vamală va avea posibilitatea de a individualiza sancţiunea aplicată, putând oferi o amendă spre minim sau maxim în funcţie de pericolul social al faptei.

Pentru aplicarea regulamentului european în ţara noastră va fi necesară şi modificarea documentelor privind declararea sumelor în numerar deţinute, precum şi modelul şi procedura de utilizare a deciziei autorităţii vamale. Acest lucru se va realiza printr-un ordin ulterior al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administraţie Fiscală.

Proiectul prevede ca data de intrare în vigoare a amenzilor menţionate mai sus ziua de 3 iunie 2021.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici