Ce spun părinţii despre creşterea alocaţiilor: 20 de procente nu sunt suficiente

  • Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei părinţilor, spune că 20 de procente pentru creşterea alocaţiei nu sunt suficiente
  • Impactul bugetar, în cazul dublării, nu ar mai fi de 7 miliarde de lei, pentru cât a mai rămas din acest an
  • Analistul financiar Dragoş Cabat susţine că Guvernul poate acorda banii pentru majorare cu 20%, dar nu mai mult
  • Cabat spune că metoda creşterii în etape dă timp Guvernului să găsească resurse
  • Plenul Senatului a decis, astăzi, asupra proiectului Guvernului privind creşterea cu 20%
893 afișări

Iulian Cristache, preşedinte al Federaţiei Părinţilor, spune că Guvernul putea creşte alocaţiile, etapizat, încă din ianuarie, măcar ar fi arătat părinţilor şi celor mici că sunt o prioritate, dar a preferat să tot invoce motive şi să spună „nu”. Acum, însă, cum nu mai vorbim de un an întreg, impactul nu ar mai fi de 7 miliarde şi poate fi suportat, crede el.

„Trecem printr-un context pandemic cu cheltuieli foarte mari al sistemului financiar, dar ca reprezentant al părinţilor, niciodată nu o să pot să spun că sunt de acord cu o creştere de 20%”, spune el. „20% pentru aceste familii care din toamnă vor începe, ştiţi în ce condiţii. S-ar putea să avem mari surprize începând cu toamna acestui an şi să vedem că avem o rată de creştere a abandonului spectaculoasă. În loc de 20 de procente puteau să dea 30 sau 40 şi eşalonarea să fie mai scurtă. Suntem a patra sau a cincea ţară din coadă la nivelul alocaţiilor. Dacă s-ar dubla, am urca ceva în clasament”, adaugă Iulian Cristache.

Analistul financiar Dragoş Cabat spune că bani pentru creştere de 20% s-ar putea găsi, dar mai mult...România nu are de unde da copilului tău.

„În măsura în care vor creşte doar cu 20 la sută, înseamnă a cincea parte din 8 miliarde, 1,6 miliarde. Sunt sume care la o primă vedere nu par foarte mari în bugetul României, dar trebuie sumele acestea luate de undeva”, explică Dragoş Cabat.

CUM VOR CREŞTE ALOCAŢIILE:

Majorare 20% -august 2020

Creştere de 20% - de două ori pe an până în 2022

Dublare – 1 iulie 2022: 300 lei – 600 lei

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici