CE: SUA trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru soluţionarea crizei financiare internaţionale

Statele Unite trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru soluţionarea crizei din sectorul de creditare mondial, a arătat Comisia Europeană (CE), cerând adoptarea unui plan de susţinere a pieţelor financiare.

22 afișări
Imaginea articolului CE: SUA trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru soluţionarea crizei financiare internaţionale

CE: SUA trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru soluţionarea crizei financiare internaţionale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Turbulenţele cu care ne confruntăm au avut originea în Statele Unite. A devenit o problemă globală. SUA are o responsabilitate specială în această situaţie. Anticipăm că decizia (legată de planul de susţinere a sectorului financiar) va fi aprobată în curând", a declarat purtătorul de cuvânt al CE, Johannes Laitenberger.

Executivul Uniunii Europene a arătat, prin intermediul unei declaraţii neobişnuit de aspre, că este dezamăgit de faptul că programul de salvare a sistemului financiar propus de administraţia Bush a fost respins, luni, de Camera Reprezentanţilor.

Planul presupunea alocarea de fonduri de 700 miliarde de dolari de la bugetul de stat pentru preluarea datoriilor acumulate de companiile americane în timpul crizei creditelor ipotecare.

"SUA trebuie să-şi asume responsabilitatea în această situaţie, pentru binele propriului stat şi al lumii", a menţionat Laitenberger.

Comisarul european pentru Comerţ, Peter Mandelson, a declarat că "oamenii se vor uita la situaţia sectorului financiar din SUA şi vor spune că pieţele sunt în cădere liberă", dacă Congresul nu va reacţiona.

"Oamenii vor presupune că lucrurile nu pot merge decât mai rău, după încercarea eşuată (a guvernului SUA - n.r.), iar acest lucru va conduce la o spirală cu trend descendent, care ar putea avea anumite consecinţe cu adevărat grave", a arătat oficialul CE.

Laitenberger a menţionat că măsurile adoptate de guvernele europene pentru salvarea a trei bănci cu probleme financiare au demonstrat că autorităţile din Europa au putut "să se ridice la obiectivul de asigurare a stabilităţii sectorului financiar".

Banca Centrală Europeană (BCE) şi alte bănci au "făcut o treabă bună" prin furnizarea de lichiditate pe pieţele monetare în cadrul turbulenţelor actuale, consideră reprezentantul Comisiei.

Acesta a respins apelurile privind luarea unei măsuri la nivel european pentru a garanta economiile cetăţenilor sau pentru crearea unui fond de salvare pentru bănci.

Summitul oficialilor Uniunii Europene de pe data de 15-16 octombrie va fi o oportunitate pentru a defini o poziţie europeană comună legată de criza financiară, a adăugat Laitenberger.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici