CE: Un stat care percepe vinietă poate pune taxă pe pod

Un stat care percepe vinietă, aşa cum este România, poate aplica taxe pentru utilizarea de drumuri şi poduri, a comunicat Serviciul de presă al CE, la o solicitare MEDIAFAX, adăugând că deocamdată nu a fost primită de către Comisie o plângere referitoare la taxa de pod Feteşti-Cernavodă.

49 afișări
Imaginea articolului CE: Un stat care percepe vinietă poate pune taxă pe pod

CE: Un stat care percepe vinietă poate pune taxă pe pod (Imagine: Lucian Curelariu/Mediafax Foto)

"Aquis-ul comunitar în materie de taxe de drumuri - respectiv directiva 99/62 - nu poate împiedica un stat care percepe vinietă (între care şi România) să aplice taxe pe poduri şi tunele", se arată în răspunsul Serviciului de presă al CE.

Pe de altă parte, sursa citată aminteşte că sumele percepute de un stat membru UE pentru utilizarea unei infrastructuri rutiere - pod, tunel, autostradă - nu sunt calificate drept taxe potrivit legislaţiei comunitare, fiind însă considerate "remuneraţie pentru prestarea unui serviciu".

CE susţine că nu a primit încă vreo reclamaţie în legătură cu taxa de pod.

"Plângerea nu a ajuns la Comisie. Comisia va analiza în amănunt această plângere atunci când o va primi", se arată în răspunsul CE.

Federaţia Operatorilor Români de Transport Rutier (FORT) a anunţat că a trimis o sesizare către Comisia Europeană privitoare la introducerea taxei pentru trecerea podului de la Feteşti. FORT susţine că taxa introdusă de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) încalcă tratatul cu Uniunea Europeană.

Taxa pentru podul de la Feteşti a fost introdusă cu acordul UE, care nu a acceptat, însă, varianta emiterii unor abonamente, a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), Dorina Tiron.

Deputatul PNL Cristina Pocora i-a cerut duminică ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, să elimine taxa de utilizare a podului pentru localnicii din Feteşti sau să introducă un abonament cu costuri simbolice, în condiţiile în care pentru trecerea zilnică o persoană trebuie să plătească lunar peste 500 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici