Cerealele ucrainene, o afacere controversată: cine le respinge şi cine le doreşte

  • Cerealele ucrainene sunt respinse de fermierii est-europeni din cauza tarifelor scăzute.
  • Cerealele ucrainene sunt dorite de marile crescătorii de animale din vest.
  • Timp de o lună, România a decis să interzică importul de cereale ucrainene.
1870 afișări
Imaginea articolului Cerealele ucrainene, o afacere controversată: cine le respinge şi cine le doreşte

Mediafax Foto

Statele est-europene refuză grâul ucrainean, în timp ce statele vest-europene îl doresc.  Ucraina dă în judecată Polonia, Slovacia şi Ungaria pentru că nu vor să ridice interdicţia de import pentru cerealele ucrainene.

Nici România nu doreşte să importe cerealele ucrainene. Premierul Marcel Ciolacu vrea să prelungească interdicţia importului cerealelor ucrainene pentru 30 zile. Totodată, premierul îi asigură pe fermierii români că nu au existat cereri de exporturi pentru cerealele din Ucraina în România, nefiind o înţelegere între cele două guverne. 

Ciolacu aşteaptă o propunere de licenţiere din partea Ucrainei ca urmare a solicitării Comisiei Europene. 

Dacă este suficientă o asemenea propunere, explică  DĂNUŢ CORBUŢ,  acţionar Agroind Cauaceu. 

,,Din punctul meu de vedere, aceasta nu ar fi soluţia prin care s-ar rezolva acest fenomen care în momentul de faţă îi afectează pe toţi fermierii din România şi nu numai, pentru că dacă nu se introduce şi o taxă vamală asupra acestor cereale, lucrurile nu se rezolvă din punctul meu de vedere".

DĂNUŢ CORBUŢ relevă care ţări îşi doresc să cumpere cereale ucrainene ieftine: 

,,În momentul de faţă, toate marile puteri din UE, şi aici mă refer la marii crescători de animale, Spania, Germania, Olanda, sigur că da, ei vor să cumpere cereale cât mai ieftine şi din acest punct de vedere, inclusiv procesatorii din România, urmăresc acest lucru, şi datorită acestui lucru, preţul la cereale va scădea în următoarea perioadă". 

Preşedinte Ionel Arion al Federaţiei Naţionale PRO AGRO crede că licenţierea trebuie să fie agreată în mod bilateral.

,,Licenţierea se va desfăşura după următoarele caracteristici - faptul că statul ucrainean va emite o licenţă care să fie agreată şi de statul român. La un moment dat, va fi tripartit supravegheată această schemă de licenţiere, în sensul că inclusiv comisia va viza ca aceste lucruri să se întâmple în modul agreat iniţial.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici