Cheltuielile guvernamentale anticriză duc lipsă de direcţie

Două treimi din populaţia a 23 dintre cele mai mari economii ale lumii consideră că "programele de cheltuieli guvernamentale masive" derulate pentru combaterea crizei financiare duc lipsă de "o direcţie clară", potrivit concluziilor unui sondaj Ipsos/Reuters, prezentate miercuri.

19 afișări
Imaginea articolului Cheltuielile guvernamentale anticriză duc lipsă de direcţie

Cheltuielile guvernamentale anticriză duc lipsă de direcţie

Studiul, derulat de compania de cercetare de piaţă şi sondare a opiniei publice Ipsos în 23 de ţări care reprezintă 75% din economia mondială, a relevat totodată cu 60% dintre cetăţenii acestor state prevăd "strivirea" creşterii economice în urma consolidării legislative derulată de guverne în urma crizei, opinie susţinută în principal printre americani, indieni şi chinezi.

Cu toate acestea, sondajul indică dorinţa majorităţii pentru mai multe măsuri şi programe guvernamentale de combatere a crizei, în pofida temerilor manifestate de majoritatea respondenţilor.

"Există îngrijorare şi un nivel ridicat de incertitudine în ceea ce priveşte măsurile guvernamentale. Mesajul general este că vrem ca guvernele să facă ceva, însă nu prea mult, şi nu dorim să ne întoarcem în Evul Mediu", a comentat directorul executiv al Ipsos, Clifford Young.

Studiul, la care au participat 23.000 de respondenţi din cele 23 de state, realizat în perioada 14 aprilie - 7 mai, arată că 58% dintre cetăţenii acestor ţări consideră că Statele Unite au participat "suficient" la eforturile globale de relansare economică, în timp ce 53% cred că Uniunea Europeană trebuie să se implice mai mult, iar peste două treimi cer Chinei să ia mai multe măsuri.

Sondajul a fost realizat în Statele Unite, Canada, Brazilia, Mexic, Argentina, Coreea de Sud, China, Japonia, Australia, India, Rusia, Cehia, Polonia, Ungaria, Turcia, Suedia, Italia, Olanda, Belgia, Germania, Franţa, Spania şi Marea Britanie.

Potrivit lui Young, una dintre cele mai prezente îngrijorări în rândul respondenţilor de pe pieţele emergente este "teama de regres", după zeci de ani de eforturi pentru instaurarea principiilor economiei de piaţă şi eliminarea influenţei politice din mediul de afaceri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici