China a devenit cel mai mare exportator mondial, depăşind Germania

China a devenit în 2009 cel mai mare exportator mondial, detronând Germania, cu exporturi în valoare de peste 1.200 de miliarde de dolari, potrivit publicaţiei Le Monde.

66 afișări
Imaginea articolului China a devenit cel mai mare exportator mondial, depăşind Germania

China a devenit cel mai mare exportator mondial, depăşind Germania (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În decembrie, exporturile au crescut cu 17,7% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008, la 130,7 miliarde de dolari, potrivit datelor transmise de televiziunea de stat chineză. În 2009, diferenţa dintre exporturi şi importuri a fost pozitivă, de 195 de miliarde de dolari.

"Exporturile şi-au revenit după ce anterior au scăzut la minime istorice", a declarat economistul chinez Huang Guohua.

Statele occidentale, printre care SUA, acuză autorităţile de la Beijing că subvenţionează ilegal anumite sectoare pentru a le îmbunătăţi competitivitatea şi impune monedei locale, yuanul, un curs de schimb artificial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici