China nu mai vrea dolarul ca referinţă pentru constituirea rezervelor internaţionale

Banca centrală a Chinei a propus înlocuirea dolarului, ca monedă de referinţă pentru constituirea rezervelor internaţionale de valută, cu un sistem global controlat de Fondul Monetar Internaţional (FMI), potrivit cotidianului britanic Financial Times.

23 afișări
Imaginea articolului China nu mai vrea dolarul ca referinţă pentru constituirea rezervelor internaţionale

Zhou Xiaochuan, guvernatorul băncii centrale a Chinei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Scopul este de a crea o monedă pentru constituirea de rezerve separată de state şi care să poată rămâne stabilă pe termen lung, a precizat guvernatorul instituţiei financiare, Zhou Xiaochuan.

Poziţia oficialului chinez indică temerile autorităţilor de la Beijing că măsurile adoptate de SUA penrtru stabilizarea propriei economii ar putea avea un impact negativ asupra Chinei.

"Este un semn clar că autorităţile chineze, cel mai important investitor în instrumente financiare emise în SUA, sunt îngrijorate cu privire la riscul inflaţionist prezentat de posibilitatea ca Rezerva Federală să tipărească bani", a declarat Qu Hongbin, economist şef la HSBC China.

China are rezerve valutare de circa 2.000 de miliarde de dolari şi este puţin probabil să schimbe o parte a acestor fonduri în altă monedă în perioada următoare, se arată în publicaţia britanică.

Pentru a înlocui actualul sistem, Zhou a propus extinderea rolului Drepturilor Speciale de Tragere (DST) alocate de FMI statelor, a căror valoare se bazează pe cotaţia a patru monede, respectiv dolarul, yenul, euro şi lira sterlină.

Propunerea chineză include şi extinderea coşului de valute care oferă baza evaluării DST, pentru a include cotaţiile monedelor tuturor marilor economii ale lumii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici