China şi India vor domina economia mondială după 2032

PIB-ul combinat al statelor din G7 va fi devansat de cel al primelor şapte mari pieţe emergente până în 2032, în condiţiile în care criza financiară accelerează transferul de putere la nivelul economiei mondiale, potrivit companiei de consultanţă PricewaterhouseCoopers.

193 afișări
Imaginea articolului China şi India vor domina economia mondială după 2032

China şi India vor domina economia mondială după 2032 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

China va depăşi în acelaşi an Statele Unite, devenind cea mai mare economie din lume, se arată într-un raport al PricewaterhouseCoopers, transmite Bloomberg.

Statele emergente au scos lumea din recesiunea provocată de criza bancară din ţările dezvoltate, iar economia Chinei a trecut anul trecut pe locul al doilea la nivel mondial, înaintea Japoniei.

Raportul se adaugă altor estimări potrivit cărora naţiunile aflate în dezvoltare vor susţine creşterea economiei mondiale în următoarele decenii, în frunte cu China şi India.

"Această nouă dominaţie a Chinei şi Indiei, cu populaţiile lor numeroase, reprezintă o revenire la normele istorice anterioare revoluţiei industriale din secolele 18 şi 19", afirmă în raport economiştii John Hawksworth şi Anmol Tiwari.

Revoluţia industrială a conferit putere economică Europei Occidentale şi Statelor Unite, dar acest transfer temporar este pe cale să fie inversat, au arătat ei.

În 2009, PIB-ul combinat al celor şapte state emergente analizate, respectiv China, India, Brazilia, Rusia, Indonezia, Mexic şi Turcia (E7), a fost echivalentul a 35% din PIB-ul G7.

Până în 2020, această pondere va ajunge la circa 70% din PIB-ul G7, iar până în 2050 va fi cu 64% mai mare, potrivit raportului.

În 2032, economia Braziliei va deveni mai mare decât cea a Germaniei, în timp ce India va eclipsa Japonia în 2028.

"Creşterea rapidă a pieţelor de consum din marile economii emergente, asociată cu dezvoltarea rapidă a clasei de mijloc vor furniza noi oportunităţi pentru companiile occidentale. În schimb, dacă aceste companii vor continua să se concentreze pe pieţele din America de Nord şi Europa Occidentală, vor juca un rol tot mai mic", au arătat cei doi economişti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici