Chiţoiu: Avem 57 companii de stat căpuşate. Modelul insolvenţei Hidroelectrica, exemplu pentru toate

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat, marţi, la reuniunea Clubului de la Bucureşti, că ministerul său are în subordine 57 de companii de stat căpuşate, el precizând că modelul insolvenţei aplicat Hidroelectrica trebuie să fie un exemplu pentru toate celelalte.

922 afișări
Imaginea articolului Chiţoiu: Avem 57 companii de stat căpuşate. Modelul insolvenţei Hidroelectrica, exemplu pentru toate

Daniel Chiţoiu (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

"În luna mai am preluat o economie în agonie. Ministerul Economiei are în coordonare şi subordine un pachet de 57 de societăţi, companii cu capital de stat, marea majoritate nerestructurate. Prima măsutră pe care Guvernul Ponta a luat-o în luna iunie a fost o măsură considerată de către unii controversată - noi spunem benefică pentru economia românească - şi aceasta trebuie să fie un exemplu pentru celelalte societăţi şi companii naţionale – reorganizarea companiei Hidroelectrica prin insolvenţă", a spus Chiţoiu.

El a precizat că trebuie făcută o distincţie foarte clară, arătând că insolvenţa poate să însemne o reorganizare a unei companii care devine astfel viabilă, profitabilă, dar şi, prin insolvenţă, se poate lichida o companie, pentru a o duce în faliment.

"Compania Hidroelectica nu era în situaţia de a o duce în faliment, dar era în situţia de a ajunge ea la faliment dacă nu luam măsura respectivă atunci, imediat. Această companie, ca de altfel toate celelalte, a fost - şi celelalte încă mai sunt - căpuşate de firme care atât în procesul de achiziţie de către companiile respective, sunt preponderente, cât şi la vânzarea produseor finite. Un exemplu în acest sens este şi Oltchim", a spus Chiţoiu.

El a precizat că această metodă – insolvenţa – este o una de reorganizare şi revigorare a economiei cu capital de stat.

"Statul român nu mai poate să ducă în continuare aceste companii care reprezintă peste 45% din capitalul social, din avuţia naţională a României, să meargă în continuare pe modelul care merge acum. Ele trebuie viabilizate şi, acolo unde nu poate statul, putem prin management privat, guvernanţă corporatistă sau vânzarea unor pachete minoritare către mediul privat, să le profitalizăm", a spus Chiţoiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici