Cine sunt investitorii care vor să înceapă exploatarea a două zăcăminte în Apuseni

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale spune că, pe lângă licenţa pentru Roşia Montană, mai sunt două licenţe pentru exploatarea zăcămintelor de aur.

373 afișări
Imaginea articolului Cine sunt investitorii care vor să înceapă exploatarea a două zăcăminte în Apuseni

Cine sunt investitorii care vor să înceapă exploatarea a două zăcăminte în Apuseni (Imagine: Cristian Movila/Mediafax Foto)

Locuitorii din Certeju de Sus, judeţul Hunedoara, abia aşteaptă ca Deva Gold SA, firmă controlată de o companie canadiană, să înceapă activitatea de exploatare a zăcământului de aur din subsolul locurilor lor de baştină, potrivit primarului localităţii.

Deva Gold SA este deţinută de canadienii de la European Goldfieldscare, companie care deţine, prin intermediul unui vehicul de investiţii înregistrat în Barbados, 80% dintre acţiunile Deva Gold, restul titlurilor fiind deţinute de Compania Naţională a Cuprului, Aurului, Fierului Minvest Deva. European Goldfieldscare a avut afaceri de 63 de milioane de dolari în 2009.

"Există 400 de cereri de locuri de muncă de la cetăţeni. Preconizăm că, într-o primă etapă, acolo ar putea fi angajate 750 de persoane", a declarat pentru gândul Petru Câmpean, primarul din Certeju de Sus, comună situată la circa 12 km de Deva. El este de părere că activitatea de organizare a şantierului ar putea începe până la finalul acestui an, după obţinerea restului de avize, urmând ca din primăvară să înceapă realizarea căilor de acces. "Compania deţine licenţa din 1999. Proiectul este mai avansat decât cel de la Roşia Montană. În 2010 am aprobat planul urbanistic zonal, există acordul de mediu pentru planul urbanistic, aşteptăm acordul de mediu pentru faza de construire ", spune primarul.

O casă de 30 de ani, vândută cu 35.000 de euro

Deja investitorul a cumpărat de la proprietarii din zonă terenuri cu o suprafaţă totală de 269 de hectare, din cele 459 de hectare necesare investiţiei. Preţul oferit a fost, în funcţie de tipul terenului, de la 0,5 euro pe mp şi până la 4,5 euro pe mp, iar pentru construcţii între 150 şi 450 euro pe metru pătrat. De 30 de ani în această zonă este în vigoare interdicţia de a construi.

"De exemplu, pentru o casă de 100 de mp, preţul oferit a fost cuprins între 30.000 şi 35.000 de euro", ne-a precizat primarul localităţii Certeju de Sus. Câmpean este de părere că veniturile la bugetul localităţii pe care o conduce s-ar putea dubla, după începerea activităţii de exploatare de către Deva Gold.

În plus, primarul spune că, după începerea activităţii, "mai mult de jumătate din problemele de mediu din zonă s-ar rezolva, pentru că în prezent vechea mină contribuie la poluarea mediului".

Citeşte mai multe despre cine sunt investitorii care vor să înceapă exploatarea a două zăcăminte în Apuseni pe www.gandul.info



Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici