City of London, marcat de cel mai mare scandal de "inside trading" din istoria sa

City of London este marcat de cel mai mare scandal de folosire a unor informaţii confidenţiale în afaceri, sau "inside trading", din istoria sa, iar autorităţile au arestat, miercuri, a şaptea persoană implicată în acest caz, după alte şase reţineri efectuate marţi.

83 afișări
Imaginea articolului City of London, marcat de cel mai mare scandal de "inside trading" din istoria sa

City of London, marcat de cel mai mare scandal de "inside trading" din istoria sa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autoritatea pentru servicii financiare (FSA) şi Agenţia pentru crimă organizată (SOVA) au anunţat că cea de-a şaptea persoană reţinută va fi eliberată pe cauţiune, după ce va fi audiată.

Cele două autorităţi au reţinut, marţi, şase persoane, între care şi Clive Roberts, şeful departamentului de vânzări al Exane, divizie a BNP Paribas, sub suspiciunea de implicare într-o reţea care folosea informaţii confidenţiale în tranzacţii financiare.

Printre persoanele interogate se numără Julian Rifat, trader la fondul de hedging Moore Capital, Martyn Dodson, director general la Deutsche Bank şi Graeme Shelley, trader la compania de brokeraj Novum Securities, potrivit unor surse din sectorul financiar.

Publicaţia Telegraph a relatat că printre persoanele implicate ar fi şi omul de afaceri Iraj Parvizi, director la fondul Aria Capital.

Exane a anunţat că Roberts a fost suspendat din activitate, iar Moore Capital a precizat că Rifat va fi în concediu plătit până la finalizarea investigaţiei.

Reprezentanţii Deutsche Bank, Moore Capital şi Novum au refuzat să comenteze.

Investigaţia a implicat doi ani de supraveghere şi 145 de ofiţeri şi pare a fi în stadiu avansat, potrivit unor surse juridice.

Arestările au avut loc după raiduri la 16 locuinţe şi sedii de afaceri din sudul Angliei şi au provocat un şoc în centrul financiar londonez, în condiţiile în care ar putea afecta şi mai mult reputaţia bancherilor, lezată deja în urma crizei economice.

"Există riscul ca reputaţiile bancherilor să fie grav afectate, în condiţiile în care sunt implicate mai multe bănci. Şefii diviziei noastre de investment banking sunt furioşi", a declarat o sursă dintr-o instituţie financiară implicată.

FSA şi SOVA au refuzat să numească suspecţii şi dacă au fost eliberări pe cauţiune, precum şi momentul când vor fi puşi sub acuzare.

După ce FSA a fost criticată timp de mai mulţi ani pentru lipsă de fermitate, autoritatea şi-a consolidat activitatea, iar în 2009 a aplicat un număr record de amenzi şi a lansat cu succes primele sale două investigaţii penale.

Separat, Biroul pentru fraude a arestat, miercuri, trei directori ai grupului francez Alstom, pentru suspiciunea de dare de mită şi corupţie, în vederea obţinerii unor contracte în străinătate. Cazul implică şi spălare de bani şi alte delicte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici