Clienţii vor putea solicita operatorilor telecom deblocarea terminalelor

Operatorii de telecomunicaţii vor avea obligaţia de a asigura, la cererea utilizatorilor, deblocarea oricărui terminal achiziţionat împreună cu serviciile de comunicaţii şi codat pentru a funcţiona numai în reţeaua unui anumit furnizor, potrivit unui proiect de decizie al ANC.

22 afișări
Imaginea articolului Clienţii vor putea solicita operatorilor telecom deblocarea terminalelor

Clienţii vor putea solicita operatorilor telecom deblocarea terminalelor (Imagine: Mediafax Foto)

"Deblocarea se va face gratuit dacă perioada minimă obligatorie de rămânere în reţea stabilită prin contract s-a terminat. Dacă utilizatorul cere deblocarea înainte de sfârşitul perioadei minime prevăzute în contract, furnizorul are obligaţia de a face deblocarea, dar numai în condiţiile în care obligaţiile pe care utilizatorul şi le-a asumat prin contract au fost îndeplinite (achitarea unor diferenţe de preţ sau penalităţi de reziliere)", se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii (ANC).

Această obligaţie va viza în principal telefoanele mobile, dar se aplică şi în cazul celorlalte terminale captive în reţelele de comunicaţii electronice (modem, card de date, etc).

Pe piaţa telefoniei mobile activează Orange România - 10,2 milioane de clienţi, Vodafone România - 9,5 milioane de utilizatori, Cosmote România - 5,2 milioane de clienţi, RCS&RDS - 1,2 milioane de abonaţi (octombrie 2008) şi Telemobil - circa 500.000 (cifra valabilă la finele lunii iunie 2007). Pentru primii trei operatori datele sunt valabile la finele lunii septembrie 2008.

Deblocarea, care la majoritatea telefoanelor mobile se face prin introducerea unui cod prin tastatura telefonului, ar trebui să se realizeze în maxim 5 zile lucrătoare de la înregistrarea unei cereri în acest sens.

"Dorim ca utilizatorul român să aibă libertate completă de alegere şi să poată profita de concurenţa de pe piaţa de comunicaţii. Am introdus portabilitatea, dar utilizatorul trebuie să îşi poată lua cu el nu doar numărul, ci şi telefonul atunci când alege serviciile unui alt furnizor. Pentru asta, operatorii trebuie să asigure clientului deblocarea terminalului, astfel încât acesta să poată fi folosit în orice altă reţea", a declarat preşedintele ANC, Liviu Nistoran, într-un comunicat remis MEDIAFAX

Furnizorul de servicii de comunicaţii va avea totodată obligaţia ca, înaintea încheierii contractelor, să informeze utilizatorul cu privire la costurile ce vor trebui suportate în situaţia deblocării terminalului înainte de împlinirea perioadei pentru care a fost încheiat contractul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici