CME Group va lansa un contract futures pe grâu pentru regiunea Mării Negre

CME Group, operatorul pieţei de derivate financiare Chicago Mercantile Exchange, a anunţat, miercuri, că va lansa la începutul lunii iunie un contract futures pe grâu pentru regiunea Mării Neagre, cu livrarea în porturile din România, Ucraina şi Rusia.

277 afișări
Imaginea articolului CME Group va lansa un contract futures pe grâu pentru regiunea Mării Negre

CME Group va lansa un contract futures pe grâu pentru regiunea Mării Negre (Imagine: Mircea Gherase/Mediafax Foto)

"Acum, mai mult decât oricând, lumea depinde de regiunea Mării Negre pentru a produce grâu şi alte cereale necesare acoperirii cererii globale de alimente. Credem cu tărie că acest contract nu doar va stabili o piaţă forward pentru preţurile regionale la grâu, dar are potenţialul de a se dezvolta într-un adevărat indicator regional pentru stabilirea preţului regional", potrivit unui comunicat al CME.

Fiecare contract va viza o cantitate de 136 tone de grâu şi va fi denominat în dolari.

Exporturile de grâu la nivel mondial se situează la aproape 140 de milioane de tone. În ultimii ani, regiunea Mării Negre a asigurat peste o cincime din exporturile la nivel mondial. Această revenire şi volatilitatea preţurilor din regiune a subliniat necesitatea pentru un instrument efectiv de hedging, legat puternic de piaţa grâului din zona Mării Negre, notează CME.

După perioadele necesare pentru analiză de către autorităţile de reglementare, contractele Black Sea Wheat Futures vor fi listate şi disponibile pentru tranzacţionare electronică pe cea mai importantă platformă de tranzacţionare a grâului la nivel mondial, CME Globex, începând cu prima lună de listare, iulie 2012, se arată în comunicat.

Noul contract ar putea juca un rol semnificativ în îmbunătăţirea vizibilităţii preţurilor din regiune, au afirmat traderi europeni, citaţi de Reuters, notând însă că vor exista provocări.

"Un contract pe Marea Neagră ar fi foarte bun, dar greu de implementat, întrucât piaţa nu este transparentă, iar preţurile reale ies la iveală doar în rezultatele licitaţiilor de grâu. Încercarea din urmă cu mai mulţi ani de a stabili contracte futures pe Rusia nu prea a avut succes, întrucât nimeni nu era dispus să rişete şi să cumpere", a spus un trader german.

Alţi traderi europeni au considerta, de asemenea, binevenit noul contract.

"Este o mişcare îndrăzneaţă. Cred că au încercat odată în Rusia şi a fost un dezastru. Nimeni nu a luat în seamă, dar dacă CME reuşeşte să facă ce şi-a propus ieftin şi rezonabil, va fi interesant", a afirmat un trader din Spania, ţară care este un importator cheie de grâu din zona Mării Negre.

Posibilele dificultăţi includ potenţiale interferenţe politice în livrările de cereale, precum interdicţia exporturilor impusă în Rusia după seceta din 2010.

Traderii şi-au exprimat şi temeri că cele trei pieţe implicate, România, Ucraina şi Rusia, sunt foarte diferite.

"România este în UE şi are un mediu de reglementare pentru exporturi complet diferit. Nu ai putea, fizic, să schimbi uşor livrările între cele trei ţări", a declarat un alt trader.

Grupul american operează pieţele CME, NYMEX, CBOT şi COMEX. CME oferă o gamă largă de produse financiare pentru diverse active, inclusiv contracte futures şi opţiuni pe dobânzi, indici bursieri, schimb valutar, energie, materii prime agricole, metale, condiţii meteo şi imobiliare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici